Tym razem za Naszym Dziennikiem polecamy krem ziemniaczany z migdałami i racuszki z cukinii.
Krem ziemniaczany z migdałami
Składniki:
50 dag mączystych ziemniaków, 15 dag obranych migdałów, 50 g masła, 1 pęczek koperku, pół ogórka, sól, pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki umyć i piec w mundurkach w piekarniku w temperaturze 200 stopni (przy włączonym termoobiegu 180 stopni) ok. 40 minut. Migdały uprażyć na złoty kolor z 1 łyżką masła, natychmiast zdjąć z patelni i odstawić do wystygnięcia. Połowę migdałów zmiksować na purée. Resztę grubo posiekać. Koperek grubo posiekać, ogórek przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyjąć pestki. Miąższ pokroić w bardzo drobną kostkę. Ostudzone ziemniaki przepołowić i wydrążyć łyżeczką. Widelcem rozgnieść miąższ ziemniaków z resztą masła. Wymieszać z posiekanymi i zmiksowanymi migdałami, ostrożnie połączyć z pokrojonym w kostkę ogórkiem i koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Racuszki z cukinii
Składniki:
75 dag ziemniaków, sól, pieprz, 25 dag cukinii, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki suszonego oregano, 4 łyżki oleju
Wykonanie:
Dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie (20 min.). Odcedzić i odstawić do wystygnięcia, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię oczyścić, umyć i również zetrzeć na tarce. Wymieszać z ziemniakami, doprawić gałką muszkatołową i oregano. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć porcję masy na 2-3 placuszki. Nieco spłaszczyć i smażyć na złoty kolor ok. 6 minut. Obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 6 minut.