Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przepis tygodnia: Zupa z opiekanych pomidorów i papryki

5 stycznia 2016
Składniki:
2 duże czerwone papryki, 5 przepołowionych dużych dojrzałych pomidorów, łyżka oliwy, grubo pokrojona średnia cebula, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 4 grubo pokrojone świeże czerwone papryczki chili, 2 szklanki wody, 2 szklanki bulionu warzywnego, olej, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki drobno pokrojonego świeżego szczypiorku
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 240 stopni bez termoobiegu. Pokroić paprykę na ćwiartki, usunąć ogonki i pestki. Opiekać ją zewnętrzną stroną do góry, a pomidory wewnętrzną stroną na lekko natłuszczonej blasze, bez przykrycia, około 15 minut, aż skórka papryki pokryje się pęcherzykami i sczernieje, a pomidory zmiękną. Przykryć kawałki papryki papierem na 5 minut, obrać ze skóry i ponownie przykryć, aby nie ostygły. Pomidory odstawić na
5 minut do wystygnięcia, obrać ze skóry. Podgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć cebulę, czosnek i chili. Dodać paprykę i pomidory, smażyć, mieszając, 5 minut. Dolać wodę i bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Zmiksować w blenderze mieszankę pomidorową, by nabrała jednolitej i gładkiej konsystencji. Przecedzić przez gęste sito do dużego rondla. Rozlać zupę do przygotowanych miseczek, udekorować śmietaną i szczypiorkiem. Podawać z pieczonymi paseczkami tortilli.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę