Handel hurtowy na rynku płodów rolnych w ostatnich dniach znacznie osłabł. Zakłady przetwórcze wcześniej zgromadziły zapasy, licząc się z tym, że w okresie przedświątecznym dostawcy mogą ograniczyć ofertę.
W tygodniu przedświątecznym drób podrożał w sprzedaży hurtowej o kilka procent. Stało się tak, bo wzrósł popyt, zwłaszcza na całe kurczaki i indyki. Trudno jednak przewidzieć, czy jest to tendencja trwała czy raczej związana z zakupami na świąteczne stoły. Mimo niewielkich podwyżek drób, podobnie jak jajka, jest w dalszym ciągu znacznie tańszy niż wiosną 2005 r.
Niewiele mięsa kupowały w ostatnich dniach zakłady przetwórcze. Większe zapasy na produkcję świąteczną zgromadziły już w marcu. Ceny mięsa wieprzowego są tej wiosny znacznie niższe niż przed rokiem. W ostatnich tygodniach spadek notowań tego mięsa został zahamowany właśnie dzięki zwiększonym zamówieniom przemysłu przetwórczego. Ale - według prognoz ARR - po świętach ceny ponownie będą się obniżać. Zmiana tendencji przewidywana jest dopiero w trzecim kwartale. Jednak i wtedy, mimo podwyżek, ceny raczej nie osiągną poziomu z ubiegłego roku.