Obowiązek zapewnienia systemu kontroli prawidłowego stosowania zarejestrowanych nazw geograficznych na regionalnych alkoholach, nakłada na Polskę unijna dyrektywa z 2008 r. ws. definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych. Założenia projektu, mające na celu wdrożenie tych przepisów do polskiego prawa, przygotowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ochroną na szczeblu unijnym objęte są już trzy oznaczenia geograficzne polskich napojów spirytusowych: "Żubrówka" (wódka ziołowa z Niziny Północnopodlaskiej aromatyzowana ekstraktem z trawy żubrowej)", "Polska Wiśniówka" oraz "Polska Wódka".
Założenia nowych przepisów przewidują powołanie jednostek certyfikujących, upoważnionych m.in. do: przeprowadzania kontroli, wydawania certyfikatów potwierdzających zgodność wyrobu napojów chronionych oznaczeniami geograficznymi lub ich cofania, w przypadku kiedy nie spełniają one wymagań. Jednostki te będą działać z upoważnienia ministra rolnictwa, a nadzór nad nimi zostanie powierzony Głównemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Projekt doprecyzowuje także obowiązki Głównego Inspektora, do których mają należeć m.in. audyty i inspekcje procedur kontrolnych, środków technicznych i kwalifikacji pracowników zatrudnionych w jednostkach certyfikacyjnych, zakazywanie jednostkom przeprowadzania kontroli w określonym terminie, współpraca z Inspekcją Handlową w zakresie wprowadzania napojów spirytusowych na rynek detaliczny.
Projekt precyzuje również współpracę Głównego Inspektora z innymi instytucjami. Będzie on przekazywał prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów informacje o producentach alkoholi zarejestrowanych jako oznaczenia geograficzne. Warunki tej współpracy mają zostać doprecyzowane w porozumieniu obu instytucji. Ponadto przepisy przewidują też możliwość występowania przez Wojewódzkich Inspektorów do Naczelników Urzędów Celnych o informacje dotyczące okresu leżakowania najmłodszego alkoholowego składnika napoju spirytusowego. Ma to dotyczyć napojów, w których opisie, prezentacji lub na etykiecie podawany jest okres dojrzewania lub wiek napoju.
Główny Inspektor zostanie także zobowiązany do gromadzenia i przechowywania danych o producentach, których dotyczy projekt. Będzie też musiał publikować na swojej stronie internetowej informacje o producentach, którym wydano, ograniczono, zawieszono lub cofnięto certyfikat zgodności.
Konsultacje społeczne projektu mają się zakończyć w czerwcu. Obejmują one organizacje pozarządowe, branżowe oraz zrzeszające producentów napojów spirytusowych.
Oznaczenia geograficzne napojów spirytusowych mają na celu ochronę nazw alkoholi, które "swoją najwyższą jakość i wyjątkowość zawdzięczają pochodzeniu z konkretnych miejsc i regionów" - wyjaśnia na swojej stronie internetowej Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aby dany napój mógł zostać wpisany na krajową listę chronionych oznaczeń geograficznych, powinien on zawdzięczać swoje właściwości i cechy charakterystyczne pochodzeniu z miejsca lub regionu na terenie Polski, do którego nawiązuje jego nazwa. Ponadto wszystkie etapy jego produkcji powinny odbywać się w owym miejscu.