Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Program ,,5 porcji warzyw, owoców lub soku'' w co czwartej szkole

4 lutego 2012
Co czwarta szkoła podstawowa uczestniczy w programie edukacyjnym "5 porcji warzyw, owoców lub soku" - ocenia Krajowa Unia Producentów Soków. Program rozszerza wiedzę dzieci o zdrowym odżywianiu i służy kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych.
Organizatorem kampanii "5 porcji warzyw, owoców lub soku" jest stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS). W tegorocznym programie uczestniczy prawie milion osób: dzieci w klas I-III, nauczycieli oraz rodziców. Jego druga jego edycja trwa od września 2011 r. - poinformowała PAP w czwartek sekretarz generalny KUPS Barbara Groele.
Udział w programie bierze co czwarta szkoła w Polsce, czyli w sumie 300 tys. najmłodszych uczniów. Liczba ta stale się powiększa, ponieważ do tej akcji zgłaszają się wciąż nowe szkoły. Jak zaznaczyła Groele, niektóre ze szkół prowadzą akcję edukacyjną po raz drugi. W ubiegłym roku szkolnym zajęcia edukacyjne prowadziło 4100 szkół.
Ubiegłoroczna akcja okazała się sukcesem, dlatego powtarzamy ją w roku szkolnym 2011/2012 - powiedziała Groele. Dodała, że końcowe badania wiedzy dzieci, które uczestniczyły w programie pokazały, że uczniowie ci wiedzą, iż warzywa, owoce i soki są zdrowe i aż 80 proc. z nich wiedziało, ile razy dziennie należy je spożywać.
W ramach tego programu, szkoły otrzymują bezpłatnie komplet materiałów dydaktycznych, który pozwala im połączyć naukę o zdrowym odżywianiu z zabawą. Rodzice zaś dostają ulotki informacyjne. Na potrzeby programu powstała strona internetowa www.5porcjiwszkole.pl, na której znajdują się m.in. gry edukacyjne dla dzieci, informacje dla rodziców oraz aktualne wiadomości dla nauczycieli.
Kampania "5 porcji warzyw, owoców lub soku" ma na celu promowanie i kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Założenia programu oparte są na zaleceniach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), która podkreśla konieczność spożywania codziennie co najmniej 400 gram owoców i warzyw. Jedną porcją może być szklanka soku owocowego lub warzywnego.
Groele wyjaśniła, że program ma też na celu promowanie spożycia soków. W 2011 r. średnio w Polsce wypijaliśmy 11 litrów soków na osobę, podczas, gdy w UE było to średnio 14 litrów. Ale np. przodujący pod tym względem Norwegowie spożywają ich 28 litrów rocznie na osobę, a Niemcy - 26 l.
Projekt jest sfinansowany z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw oraz ze środków wszystkich członków stowarzyszenia KUPS, którzy pokrywają część kosztów.
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków - to organizacja non profit zrzeszająca oraz integrująca 41 producentów soków, nektarów i napojów. Reprezentuje ponad 80 proc. polskiego rynku soków. Działa od 1993 roku.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę