Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Prognozy Komisji Europejskiej na rok 2013

5 stycznia 2016
Według prognoz Komisji Europejskiej, w krajach Wspólnoty w roku 2013 nastąpi dalszy spadek całkowitej produkcji mięsa. Zmniejszy się ona o 1,3% do poziomu 43 mln 588 tys. ton. Wpływ na to będą miały – zdaniem Komisji – wysokie ceny pasz, a w przypadku wieprzowiny także nowe przepisy odnośnie dobrostanu świń, które wchodzą w życie z dniem 1 stycznia, nakładające na hodowców wymogi dodatkowych inwestycji. A ponieważ nie wszyscy hodowcy będą w stanie w porę uporać się z wprowadzeniem nowych przepisów, Komisja zakłada, że produkcja wieprzowiny może spaść o 3,2% do 22 mln 222 tys. ton.
   W 2013 roku zmniejszy się także produkcja mięsa owczego i koziego do poziomu 940 tys. ton, co oznacza spadek o 1,5% w stosunku do roku ubiegłego. Produkcja wołowiny wyniesie 7 mln 656 tys. ton, czyli o 0,5% mniej niż w roku 2012.
   Wygląda na to, że unijni hodowcy drobiu uporali się już z wprowadzeniem udoskonalonych klatek dla kur, bowiem Komisja Europejska prognozuje, że produkcja mięsa drobiowego zwiększy się o 1,6% do 12 mln 800 tys. ton.
   Obniży się o 1,3% unijny eksport mięsa, a import ma wzrosnąć o 1,1%. Unia pozostanie więc eksporterem mięsa netto. Ze względu na wysoki poziom cen oraz kryzys ekonomiczny, spożycie mięsa w UE zmniejszy się o dalsze 6% i wyniesie 41 mln 449 tys. ton ( w roku 2012 było to 41 mln 690 tys. ton).

   Wołowina i cielęcina
   Według komisji Europejskiej, produkcja wołowiny we Wspólnocie w roku 2013 może obniżyć się o 0,5%, a ograniczona podaż wpłynie na kontynuację wysokich cen na ten gatunek mięsa. Utrzyma się spadkowy trend w eksporcie. Ograniczona ilość wołowiny na rynku światowym, słaby popyt wewnętrzny oraz niekorzystny kurs euro spowodują, że zmniejszy się także import. W roku 2012 spożycie wołowiny ogółem we Wspólnocie wyniosło 7 mln 740 tys. ton, co oznacza spadek w stosunku do roku 2011 o 3,3%. Spożycie w roku 2013 utrzyma się na poziomie z roku ubiegłego, co oznacza, że przeciętny mieszkaniec UE skonsumuje 15,3 kg wołowiny i cielęciny.

   Wieprzowina
   W roku 2012 Wspólnota wyeksportowała 2 mln 196 tys. ton mięsa wieprzowego, tj. o 1% więcej niż rok wcześniej. Wiąże się to ze zwiększonym popytem na ten rodzaj mięsa w Rosji, Chinach i Japonii. W roku 2013, w związku ze spadkiem produkcji, ten eksport obniży się o 15% i osiągnie wolumen 1 mln 865 tys. ton. Konsumpcja tego gatunku mięsa na jednego mieszkańca zmniejszyła się w roku 2012 o 0,8% do 41,2 kg na osobę. W roku bieżącym spadnie ona o dalsze 2,2% i wyniesie 40,3 kg na osobę. Jako ciekawostkę dodajmy, że import mięsa wieprzowego na teren Wspólnoty jest marginalny. W roku ubiegłym wyniósł on zaledwie 14 tys. ton. Komisja zakłada, że w tym roku będzie zbliżony do tej wielkości.

   Baranina i mięso kozie
   Spożycie tego gatunku mięsa wyniesie w roku 2013 zaledwie 2,2 kg na osobę. Komisja Europejska tłumaczy to skutkami kryzysu, który zmusza konsumentów do szukania tańszych żródeł białka. Przed „kryzysem” była jednak drastyczna redukcja pogłowia owiec, co boleśnie odczuli również polscy hodowcy owiec. „Ubytków” nie uzupełnią Nowozelandczycy. Ze względu na rosnącą wartość dolara nowozelandzkiego wobec euro oraz coraz większy popyt na jagnięcinę na rynkach wschodzących, głównie w Chinach, rynek europejski dla Nowej Zelandii staje się coraz mniej atrakcyjny.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę