Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w raporcie ''Prospects for Agricultural Markets and Income in the EU 2013-2013'', opublikowanym w grudniu 2013 roku, Komisja Europejska (KE) przedstawiła swoje prognozy dotyczące sytuacji na wybranych rynkach rolnych w UE w najbliższym dziesięcioleciu.
W przypadku rynku olejów roślinnych autorzy raportu prognozują wzrost produkcji z 14,7 mln t w 2013 r. do 16,4 mln t w 2023 roku, tj. o prawie 12 proc.
Zużycie olejów roślinnych ma przyrastać szybciej niż produkcja. W 2023 r. ma wynieść ma 22,8 mln t, czyli o prawie 15 proc. więcej niż w 2013 (19,9 mln t). Według ekspertów KE, wzrost ten będzie napędzany rosnącym zużyciem olejów na cele energetyczne (z 7,5 do 10,3 mln t). Zużycie olejów na cele żywnościowe i pozostałe powinno pozostać stosunkowo stabilne i w 2023 r. będzie kształtować się na poziomie 12,5 mln t wobec 12,4 mln t w 2013 roku.
Jeśli chodzi o rynek śrut oleistych, eksperci KE oczekują, że w najbliższym dziesięcioleciu zapotrzebowanie na te surowce we Wspólnocie zwiększy się w stosunkowo niewielkim stopniu, przy czym popyt na śrutę sojową pozostanie względnie stabilny. W strukturze zużycia śrut wzrośnie znaczenie śruty rzepakowej.