Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Prognozy analityków BGŻ

5 stycznia 2016

Oczekujemy, iż w trzecim kwartale możliwy jest sezonowy spadek cen zbóż, jednakże może być on relatywnie niski, ze względu na spodziewane zmniej¬szenie się poziomu zapasów zbóż w sezonie 2011/2012. Ponadto, nawet w przypadku realizacji przedstawionych prognoz zbiorów, nastroje na rynkach terminowych lub znaczące zmiany w otoczeniu makroekonomicznym mogą zaburzyć sezonowe zmiany cen - informuje Izba Zbożowo-Paszowa o prognozach analityków Banku Gospodarki Żywnościowej.

Ceny skupu rzepaku w sezonie 2011/2012 będą prawdopodobnie wysokie. Wspierać je będzie m.in. wysokie zapotrzebowanie na surowiec, a także przewidywany spadek zbiorów rzepaku w UE.
Według Oil World, w sezonie 2011/2012 produkcja rzepaku w UE będzie o ok. 5 mln t (tj. o 5%) mniejsza w stosunku do zapotrzebowania.

Na skutek oczekiwanego ograniczenia podaży w drugiej połowie roku powinna wzrosnąć roczna dynamika cen trzody chlewnej. Nadal utrzymują się dobre perspektywy dla producentów bydła - wysokiemu popytowi z zagranicy towa¬rzyszy niska produkcja w kraju i w całej UE

Oczekujemy stosunkowo niewielkiego poziomu produkcji drobiu i tym samym wysokich cen w III kwartale roku. Spadek cen w IV kwartale może być stosun¬kowo głęboki, na skutek oczekiwanej odbudowy produkcji, spadku cen pasz oraz umocnienia złotego. Wobec zbliżającego się terminu zakazu stosowania nieulepszonych klatek, w drugiej połowie prawdopodobny jest spadek produk¬cji jaj konsumpcyjnych i tym samym wzrost ich cen.

 


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę