Prognoza plonów, konsumpcji, sprzedaży i zapasów jęczmienia do 2016- 2017 r.
5 stycznia 2016
Analitycy Międzynarodowej Rady Zbożowej (dalej w tekście – IGC) prognozują, że światowy rynek jęczmienia w ciągu najbliższych pięciu lat może pozostać napięty, gdyż większe plony jęczmienia zostaną zrekompensowane większą jego konsumpcją, a zapasy pozostaną ograniczone.
Prognozuje się, że plony jęczmienia na świecie w 2016-2017 r. mogą wynieść 151 mln t i byłoby to o 13 proc. więcej niż w 2011-2012 r. Niewielkie zapasy i wysokie ceny mogą wpłynąć na wzrost powierzchni zasiewów w 2012-2013 r. o prawie 5 proc., jednak w późniejszych latach przewiduje się mniejszy wzrost powierzchni zasiewów. Bez względu na to, że w niektórych krajach niedawno zostały zwiększone powierzchnie zasiewów jęczmienia, w UE, Kanadzie i Australii powierzchnie zasiewów powinny pozostać mniejsze w porównaniu ze średnią z ostatnich dziesięciu lat.
W ciągu ostatnich dziesięciu lat powoli spadała konsumpcja jęczmienia na świecie. Jednak analitycy IGC prognozują, że w ciągu najbliższych pięciu lat konsumpcja jęczmienia powinna wzrosnąć i w 2016-2017 r. wynieść 150 mln t, byłoby to o 11 mln t więcej niż w 2011-2012 r. Konsumpcja jęczmienia na świecie powinna wzrosnąć w wyniku oczekiwanego wzrostu popytu na jęczmień paszowy z powodu niskiej podaży kukurydzy na świecie. Na zmniejszenie zużycia jęczmienia w przemyśle może wpłynąć powolniejszy wzrost popytu na piwo, co z kolei może być spowodowane coraz większym zrozumieniem mieszkańców o ryzyku zdrowotnym związanym z alkoholem oraz wzrost podatków na alkohol w niektórych krajach. Wykorzystanie jęczmienia w produkcji etanolu, najwięcej w EU, powinno pozostać stosunkowo niskie.
IGC prognozuje, że sprzedaż jęczmienia paszowego i do produkcji słodu (za wyjątkiem słodu) powinna co roku rosnąć o 2 proc. – trochę szybciej niż w ciągu ostatniego roku. Ogólnie handel jęczmieniem w 2016-2017 r. powinien wynieść 18,4 mln t, byłoby to o 2,1 mln t więcej w porównaniu w 2011-2012 r. W tym handel jęczmieniem paszowym na świecie w ciągu najbliższych pięciu lat powinien wzrosnąć do 14 mln t (w 2011-2012 r. 0 12,2 mln t), a jęczmieniem do produkcji słodu – do 4,4 mln t (2011-2012 r. – 4,1 mln t). Moce produkcyjne słodu w niektórych krajach co roku mogą rosnąć o około 1 proc. i w 2016-2017 r. powinny wynieść 6,6 mln t (w 2011-2012 r. – 6,3 mln t).
Światowe zapasy jęczmienia w prognozowanym okresie powinny wzrosnąć niewiele i pod koniec 2016-2017 r. powinny wynieść 26 mln t (w 2011-2012 r. – 23 mln t).