Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Prognoza plonów, konsumpcji, sprzedaży i zapasów jęczmienia do 2016- 2017 r.

5 stycznia 2016
Analitycy Międzynarodowej Rady Zbożowej (dalej w tekście – IGC) prognozują, że światowy rynek jęczmienia w ciągu najbliższych pięciu lat może pozostać napięty, gdyż większe plony jęczmienia zostaną zrekompensowane większą jego konsumpcją, a zapasy pozostaną ograniczone.
Prognozuje się, że plony jęczmienia na świecie w 2016-2017 r. mogą wynieść 151 mln t i byłoby to o 13 proc. więcej niż w 2011-2012 r. Niewielkie zapasy i wysokie ceny mogą wpłynąć na wzrost powierzchni zasiewów w 2012-2013 r. o prawie 5 proc., jednak w późniejszych latach przewiduje się mniejszy wzrost powierzchni zasiewów. Bez względu na to, że w niektórych krajach niedawno zostały zwiększone powierzchnie zasiewów jęczmienia, w UE, Kanadzie i Australii powierzchnie zasiewów powinny pozostać mniejsze w porównaniu ze średnią z ostatnich dziesięciu lat.
W ciągu ostatnich dziesięciu lat powoli spadała konsumpcja jęczmienia na świecie. Jednak analitycy IGC prognozują, że w ciągu najbliższych pięciu lat konsumpcja jęczmienia powinna wzrosnąć i w 2016-2017 r. wynieść 150 mln t, byłoby to o 11 mln t więcej niż w 2011-2012 r. Konsumpcja jęczmienia na świecie powinna wzrosnąć w wyniku oczekiwanego wzrostu popytu na jęczmień paszowy z powodu niskiej podaży kukurydzy na świecie. Na zmniejszenie zużycia jęczmienia w przemyśle może wpłynąć powolniejszy wzrost popytu na piwo, co z kolei może być spowodowane coraz większym zrozumieniem mieszkańców o ryzyku zdrowotnym związanym z alkoholem oraz wzrost podatków na alkohol w niektórych krajach. Wykorzystanie jęczmienia w produkcji etanolu, najwięcej w EU, powinno pozostać stosunkowo niskie.
IGC prognozuje, że sprzedaż jęczmienia paszowego i do produkcji słodu (za wyjątkiem słodu) powinna co roku rosnąć o 2 proc. – trochę szybciej niż w ciągu ostatniego roku. Ogólnie handel jęczmieniem w 2016-2017 r. powinien wynieść 18,4 mln t, byłoby to o 2,1 mln t więcej w porównaniu w 2011-2012 r. W tym handel jęczmieniem paszowym na świecie w ciągu najbliższych pięciu lat powinien wzrosnąć do 14 mln t (w 2011-2012 r. 0 12,2 mln t), a jęczmieniem do produkcji słodu – do 4,4 mln t (2011-2012 r. – 4,1 mln t). Moce produkcyjne słodu w niektórych krajach co roku mogą rosnąć o około 1 proc. i w 2016-2017 r. powinny wynieść 6,6 mln t (w 2011-2012 r. – 6,3 mln t).
Światowe zapasy jęczmienia w prognozowanym okresie powinny wzrosnąć niewiele i pod koniec 2016-2017 r. powinny wynieść 26 mln t (w 2011-2012 r. – 23 mln t).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę