Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkujemy mniej koncentratu jabłkowego

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w sezonie 2013/2014 produkcja koncentratu jabłkowego w Polsce w stosunku do sezonu poprzedniego ulegnie zmniejszeniu. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa - PIB (Rynek owoców i warzyw - listopad 2013) wynieść ma ona 260 tys. t w stosunku do rekordowych 300 tys. ton w sezonie 2012/2013. Wynikać to będzie z niższych w porównaniu do 2012 roku zbiorów jabłek przemysłowych.

Spadek dynamiki produkcji wyraźnie widać po zmianach w wolumenie produkcji w pierwszej części sezonu. Zgodnie z danymi GUS (za IERiGŻ-PIB) w trzecim kwartale 2013 roku łączna ilość zagęszczonych soków owocowych wytworzonych przez działające na terenie polski przetwórnie była o 11% niższa w stosunku do analogicznego okresu przed rokiem (wyniosła 92 tys. t), na co miał z pewnością wpływ spadek produkcji koncentratu jabłkowego, stanowiącego blisko 90% w strukturze produkcji koncentratów owocowych w kraju.
Co więcej, produkcja koncentratu może być niższa w innych krajach Unii Europejskiej, szczególnie w Niemczech, które są drugim po Polsce producentem zagęszczonego soku jabłkowego spośród krajów Wspólnoty, gdzie zanotowano znaczny spadek zbiorów. Niemniej przy wysokich zapasach zagęszczonego soku z jabłek na początku sezonu, jego podaż nie zmniejszy się istotnie.
Przy spadku produkcji koncentratu w Polsce, wzrosnąć może produkcja soku NFC (not from concentrate), aczkolwiek brak jest oficjalnych danych nt skali produkcji tych soków w kraju oraz ilości jabłek która zostaje przeznaczana do jego wytworzenia. Niemniej można stwierdzić, że jego popularność w kraju z roku na rok wzrasta.
Z danych AIJN (European Fruit Juice Association 2013 Market Report) wynika, że konsumpcja soków NFCw Polsce w latach 2008-2012 zwiększyła się dwukrotnie do poziomu 48 mln litrów. Zwiększyły się również możliwości jego produkcji dzięki inwestycjom w infrastrukturę do jego produkcji dokonanym przez krajowych sadowników.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę