Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych prowadzi liczne akcje mające na celu promocję spożycia produktów zbożowych. Dlatego też 14 grudnia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, zorganizowana w ramach Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Patronat honorowy nad spotkaniem objął Prezes Agencji Rynku Rolnego – instytucji nadzorującej Fundusze Promocji.
Prezes PZPRZ Stanisław Kacperczyk zapewniał, iż „nadrzędnym celem inicjatyw jest edukacja Polaków, jak ważne jest spożycie pieczywa całoziarnowego – źródła wielu wartościowych składników pokarmowych.”
Obecni na konferencji Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa – Andrzej Butra i Zastępca Prezesa Agencji Rynku Rolnego – Lucjan Zwolak opowiedzieli o tradycji spożywania chleba – nieodłącznego elementu każdego polskiego stołu. Minister Butra zaznaczył, iż „tradycyjny bochen jest nie tylko symbolem dożynek, ale jest najlepszym symbolem polskiej żywności, która kojarzy się z najwyższą jakością, wielowiekową tradycją kulinarną i najlepszymi smakami oraz zapachami, tymi z lat dziecinnych.” Dodatkowo Zastępca Prezesa ARR podzielił się z gośćmi konferencji przepisem na chleb pieczony od pokoleń w rodzinie Zwolaków.
Profesor Krzysztof Krygier z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przybliżył zgromadzonym tajniki zbilansowanej diety. W „10 przykazaniach zdrowotnych” nie mogło zabraknąć informacji na temat ogromnego wpływu produktów razowych na ludzki organizm. Ponadto podczas spotkania prof. dr hab. inż. Kazimierz Sadkiewicz – bydgoski naukowiec i technolog zbóż, przedstawił zależności między jakością mąki i ziarna na jakość wytwarzanego z nich pieczywa.
Obecny wśród prelegentów Zastępca Dyrektora Biura Promocji Żywności ARR – Paweł Zambrzycki opowiedział o Funduszach Promocji - „stworzonych, aby wspierać marketing rolny, wzrost spożycia oraz promocję produktów rolno-spożywczych”. Dodał, że do końca listopada 2011 roku w ramach Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych zrealizowanych zostało 15 zadań.
Po konferencji odbyła się degustacja pieczywa dostarczonego przez Spółdzielnię Piekarsko-Ciastkarską w Warszawie, a także pokaz mąk razowych wykonanych przez Młyny Szczepanki.