A_TSW_2026_950

Produkty ekologiczne tylko z certyfikatem

15 lutego 2007

Z roku na rok w Polsce wzrasta zainteresowanie produktami ekologicznymi. Konsumenci poszukują produktów wytwarzanych z roślin uprawianych na ekologicznych polach, bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. Dlatego też takie produkty powinny posiadać certyfikat zgodności, który wydawany jest przez jednostki certyfikujące upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie działa 7 jednostek certyfikujących.

Zgodnie unijnymi wymogami oznakowanie produktu może wskazywać lub sugerować konsumentowi, że pochodzi on z rolnictwa ekologicznego tylko wówczas, gdy produkt ten został wyprodukowany zgodnie z przepisami obowiązującymi w zakresie rolnictwa ekologicznego, a producent jest kontrolowany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą.

Na etykiecie produktów ekologicznych oprócz wymogów dotyczących znakowania wszystkich produktów powinien być zamieszczony przede wszystkim napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”,nazwa i numer identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej, nazwa i adres producenta oraz , gdzie stosowne, znak identyfikacji partii towaru.

Dodatkowo można użyć logo wspólnotowe rolnictwa ekologicznego (wg Załącznika 5.B. rozporządzenia Rady (EWG) 2092/91), numer certyfikatu, logo jednostki certyfikującej lub logo stowarzyszenia producentów.


POWIĄZANE

Nie będzie szybkiego „przepchnięcia” klauzul ochronnych. Unijni biurokraci – po ...

Jak informują media, w ostatnich dniach Chiny podjęły niespodziewaną decyzję o c...

Jeszcze we wrześniu Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dumą ogłaszało przeło...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę