Z roku na rok w Polsce wzrasta zainteresowanie produktami ekologicznymi. Konsumenci poszukują produktów wytwarzanych z roślin uprawianych na ekologicznych polach, bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin zgodnie z wymogami Unii Europejskiej. Dlatego też takie produkty powinny posiadać certyfikat zgodności, który wydawany jest przez jednostki certyfikujące upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Obecnie działa 7 jednostek certyfikujących.
Zgodnie unijnymi wymogami oznakowanie produktu może wskazywać lub sugerować konsumentowi, że pochodzi on z rolnictwa ekologicznego tylko wówczas, gdy produkt ten został wyprodukowany zgodnie z przepisami obowiązującymi w zakresie rolnictwa ekologicznego, a producent jest kontrolowany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą.
Na etykiecie produktów ekologicznych oprócz wymogów dotyczących znakowania wszystkich produktów powinien być zamieszczony przede wszystkim napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”,nazwa i numer identyfikacyjny upoważnionej jednostki certyfikującej, nazwa i adres producenta oraz , gdzie stosowne, znak identyfikacji partii towaru.
Dodatkowo można użyć logo wspólnotowe rolnictwa ekologicznego (wg Załącznika 5.B. rozporządzenia Rady (EWG) 2092/91), numer certyfikatu, logo jednostki certyfikującej lub logo stowarzyszenia producentów.