biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Produkt regionalny

4 marca 2005

W Unii Europejskiej przepisy chroniące produkty regionalne obowiązują już od 1992 roku. W wielu krajach takich jak Włochy, Hiszpania czy Portugalia, ochrona kulinarnych specjałów nie tylko przyczyniła się do wzrostu eksportu, ale też odegrała znacząca rolę w rozwoju turystyki i promocji poszczególnych regionów.

17 lutego weszły w życie przepisy umożliwiające rejestracje produktów także polskim producentom. W I Gali Produktów Regionalnych i Tradycyjnych w Wielkopolsce wzięło udział prawie 80 firm z całego regionu. Prezentowano wyroby mleczarskie, piekarniczo-cukiernicze, soki, napoje, nalewki, przetwórstwo mięsno-wędliniarskie oraz rękodzieło.

Przygotowania do procedury rejestracyjnej rozpoczęli już także producenci serka smażonego oraz mięsa ze świni złotnickiej.


POWIĄZANE

Aleksandra Bednarek, sommelierka chleba, z wizytą w Polsce   Wielowymiarowa wizy...

W dzisiejszym świecie, gdzie tempo życia często utrudnia utrzymanie zdrowych naw...

Waszyngton, 12 sierpnia 2025 r. – Amerykański sekretarz rolnictwa Brooke L. Roll...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę