europejskie forum rolników 2025

Produkt regionalny

4 marca 2005

W Unii Europejskiej przepisy chroniące produkty regionalne obowiązują już od 1992 roku. W wielu krajach takich jak Włochy, Hiszpania czy Portugalia, ochrona kulinarnych specjałów nie tylko przyczyniła się do wzrostu eksportu, ale też odegrała znacząca rolę w rozwoju turystyki i promocji poszczególnych regionów.

17 lutego weszły w życie przepisy umożliwiające rejestracje produktów także polskim producentom. W I Gali Produktów Regionalnych i Tradycyjnych w Wielkopolsce wzięło udział prawie 80 firm z całego regionu. Prezentowano wyroby mleczarskie, piekarniczo-cukiernicze, soki, napoje, nalewki, przetwórstwo mięsno-wędliniarskie oraz rękodzieło.

Przygotowania do procedury rejestracyjnej rozpoczęli już także producenci serka smażonego oraz mięsa ze świni złotnickiej.


POWIĄZANE

Prezydent Andrzej Duda udzielił w zeszłym tygodniu obszernego wywiadu TV Trwam. ...

Krzysztof Stanowski pobił rekord. 4 miliony podpisów w cztery dni! Znamy nazwisk...

Baza magazynowa zbóż w Witoldowie w Wielkopolsce, to obiekt zarządzany od 30 lat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę