Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkt europejski z Podlasia

16 lutego 2012
Ser z Wiżajn zgłoszony przez stowarzyszenie Macierzanka oraz Miód Lipiec Białowieski” zgłoszony przez Stowarzyszenie Pszczelarzy Rejonu Puszczy Białowieskiej to laureaci pierwszej edycji organizowanego przez Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Podlaskiego  konkursu  „Produkt Europejski z Podlaskiego”.
Jest to konkurs na produkt rolny lub środek spożywczy kwalifikujący się do rejestracji w europejskim systemie nazw i oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności. Mogli w nim uczestniczyć wyłącznie producenci, którzy są zrzeszeni i wytwarzają produkty według wspólnej specyfikacji.
  Jak informują organizatorzy  celem konkursu  jest przede wszystkim   pomoc producentom  w rejestracji swojego produktu w europejskim systemie nazw, jak też  rozpropagowanie idei unijnej rejestracji produktów rolnych i środków spożywczych na terenie  województwa. W ramach pozyskanych środków laureaci otrzymają możliwość opłacenia zleceń lub usług, które będą stanowiły podstawę do złożenia wniosku o rejestrację unijną do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.Za uzyskane pieniądze można będzie między innymi opłacić badania laboratoryjne, badania konsumenckie i wsparcie ekspertów którzy pomogą w procesie rejestracji.
Zarząd Województwa Podlaskiego przeznaczył na ten cel 30 000 zł. Ta kwota została podzielona po równo na dla obu grup zgłaszających.

Laureatów wyłoniła komisja powołana przez Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Obszarów Rybackich. W jej skład weszli przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, oraz eksperci z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wojewódzkiej Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Izby Przemysłowo-Handlowa w Białymstoku, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i  Muzeum Podlaskiego.
 Jury oceniające produkty brało pod uwagę doświadczenie grupy w realizacji wspólnych projektów, urynkowienie produktu, znaczenie produktu dla lokalnej gospodarki, funkcjonowanie w świadomości konsumenta oraz  zachowanie lokalnych receptur i metod wytwarzania.






POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę