Produkcja żywności w Chinach wzrośnie w tym roku do 1,4 bln USD
5 stycznia 2016
Na odbywającym się w prowincji Henan Forum Produkcji Żywności ogłoszono, że w przeciwieństwie do kurczącego się tempa wzrostu gospodarki chińskiej, produkcja żywności rośnie w skali ponad 20 proc. rocznie i w 2012 r. ma osiągnąć poziom 1 bln 430 mld dolarów.
Wiadomość ta została podana przez sekretarza Chińskiej Komisji Przemysłu Spożywczego, Xiong Bilina. Z przedstawionych przez niego najnowszych danych statystycznych wynika, że w pierwszym kwartale 2012 zanotowano kolejny dynamiczny wzrost produkcji o 26 proc. Została również podniesiona efektywność tej gałęzi gospodarki, przez co wzrosły zyski przedsiębiorstw tej branży o około 25 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym i wyniosły około 24 mld dolarów.
Zdaniem Xionga utrzymanie dotychczasowego tempa wzrostu jest możliwe przez cały rok, ale zaznaczył również, że pojawiło się wiele niepokojących problemów. Wśród nich najpoważniejsze to: wzrost cen surowców dla przemysłu spożywczego, rosnące uzależnienie od importu żywności, wzrost i niestabilność cen wieprzowiny na rynkach światowych. Są to nowe wyzwania stojące przed rządową komisją, opracowującą plan bezpiecznego zaopatrzenia kraju w żywność.
Szef biura doradców przy Radzie Państwa, Yao Jingyuan, stwierdził, że w pierwszym kwartale 2012 tempo wzrostu przemysłu chińskiego znacznie spadło - z 14,4 proc. w 2011 do 11,6 proc. W porównaniu z tym 26-proc. wzrost w przemyśle spożywczym jest oznaką rozwoju wewnętrznego rynku konsumpcji i pozytywnym bodźcem do dalszego inwestowania w tej dziedzinie.
Chiny są największym producentem i konsumentem żywności na świecie. Rynek konsumpcji żywności w Chinach szacowano w 2011 r. na 963 mld dolarów, czyli o 55 mld dolarów więcej niż wartość tego rynku u dotychczasowego lidera, USA