Biogaz_III Forum 2025

Produkcja żywca rzeźnego wzrosła o prawie 8 proc.

5 września 2011
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2010 r. wyprodukowano 5 mln 205,4 tys. ton żywca rzeźnego, o ponad 371 tys. ton (o 7,7 proc.) więcej niż w 2009 r. Przede wszystkim była to trzoda chlewna i drób.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła ok. 335 kg, a mleka 767 litrów, wobec odpowiednio ok. 300 kg oraz 750 l w 2009 r.
Przeciętnie od jednej krowy uzyskano w 2010 r. 4 tys. 487 litrów mleka, czyli o 0,7 proc. (o 32 litry) więcej niż rok wcześniej. Od jednej kury uzyskano średnio 227 sztuk jaj, a wydajność wełny od 1 owcy zmniejszyła się do poziomu 2,7 kg, tj. o prawie 13 proc.
W 2010 r. wyprodukowano 5 mln 205,4 tys. ton żywca rzeźnego, z czego ok. 46 proc. stanowił żywiec wieprzowy (2 mln 388,2 tys. ton, o 8,5 proc. więcej niż w 2009 r.), a 38 proc. żywiec drobiowy (1 mln 971,2 tys. ton, o 10,6 proc. więcej). 88 proc. żywca pochodziło z gospodarstw indywidualnych.


POWIĄZANE

Fundacja WWF Polska rozstrzygnęła konkurs na Rolnika Roku. Celem konkursu jest p...

Wydany przez amerykański resort rolnictwa (USDA) "Exporter Guide Annual" dla Wie...

Waszyngton, D.C., 17 czerwca 2025 – Sekretarz Rolnictwa Brooke L. Rollins ogłosi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę