Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcja żywca rzeźnego wzrosła o prawie 8 proc.

5 września 2011
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2010 r. wyprodukowano 5 mln 205,4 tys. ton żywca rzeźnego, o ponad 371 tys. ton (o 7,7 proc.) więcej niż w 2009 r. Przede wszystkim była to trzoda chlewna i drób.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła ok. 335 kg, a mleka 767 litrów, wobec odpowiednio ok. 300 kg oraz 750 l w 2009 r.
Przeciętnie od jednej krowy uzyskano w 2010 r. 4 tys. 487 litrów mleka, czyli o 0,7 proc. (o 32 litry) więcej niż rok wcześniej. Od jednej kury uzyskano średnio 227 sztuk jaj, a wydajność wełny od 1 owcy zmniejszyła się do poziomu 2,7 kg, tj. o prawie 13 proc.
W 2010 r. wyprodukowano 5 mln 205,4 tys. ton żywca rzeźnego, z czego ok. 46 proc. stanowił żywiec wieprzowy (2 mln 388,2 tys. ton, o 8,5 proc. więcej niż w 2009 r.), a 38 proc. żywiec drobiowy (1 mln 971,2 tys. ton, o 10,6 proc. więcej). 88 proc. żywca pochodziło z gospodarstw indywidualnych.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę