Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcja zwierzęca zagrożeniem dla klimatu?

1 lutego 2010
W Wielkiej Brytanii ogłoszono raport, z którego wynika, że ograniczenie spożycia mięsa i artykułów mleczarskich może wpłynąć na ograniczenie w znacznym stopniu zagrożeń związanych ze zmianami klimatu oraz problemów zdrowotnych konsumentów brytyjskich. Stwierdzono, że zastąpienie tych produktów w diecie rybami, owocami i warzywami wpłynie korzystnie na zdrowie ludzi oraz spowoduje ograniczenie emisji gazów cieplarnianych.
Ocenia się, że w sektorze produkcji zwierzęcej zużywane jest 8% wody wykorzystywanej przez ludzi na świecie. Sektor ten zajmuje też 70% światowych użytków rolnych. Naukowcy twierdzą, że ograniczenie chowu zwierząt spowoduje obniżenie cen żywności, ponieważ zboża nie będą zużywane na pasze. W Wielkiej Brytanii, gdzie produkcja mleczarska dostarcza rocznie ponad 8 mld funtów szterlingów i zatrudnia ponad 70 tys. osób, raport wzbudził zaniepokojenie. Podkreśla się wartość odżywczą produktów mleczarskich. Organizacje farmerów zwracają uwagę, że od 1990 r. rolnicy ograniczyli emisję metanu z chowu bydła o 17%.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę