europejskie forum rolników 2025

Produkcja zwierzęca zagrożeniem dla klimatu?

1 lutego 2010
W Wielkiej Brytanii ogłoszono raport, z którego wynika, że ograniczenie spożycia mięsa i artykułów mleczarskich może wpłynąć na ograniczenie w znacznym stopniu zagrożeń związanych ze zmianami klimatu oraz problemów zdrowotnych konsumentów brytyjskich. Stwierdzono, że zastąpienie tych produktów w diecie rybami, owocami i warzywami wpłynie korzystnie na zdrowie ludzi oraz spowoduje ograniczenie emisji gazów cieplarnianych.
Ocenia się, że w sektorze produkcji zwierzęcej zużywane jest 8% wody wykorzystywanej przez ludzi na świecie. Sektor ten zajmuje też 70% światowych użytków rolnych. Naukowcy twierdzą, że ograniczenie chowu zwierząt spowoduje obniżenie cen żywności, ponieważ zboża nie będą zużywane na pasze. W Wielkiej Brytanii, gdzie produkcja mleczarska dostarcza rocznie ponad 8 mld funtów szterlingów i zatrudnia ponad 70 tys. osób, raport wzbudził zaniepokojenie. Podkreśla się wartość odżywczą produktów mleczarskich. Organizacje farmerów zwracają uwagę, że od 1990 r. rolnicy ograniczyli emisję metanu z chowu bydła o 17%.




POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) poinformował, że Sekretarz Rol...

W 2024 roku GK Gobarto wypracowała rekordowe 3,73 mld zł przychodów ze sprzedaży...

Dopłaty bezpośrednie 2025: „Część zmian może znacząco wpłynąć na portfele rolnik...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę