Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcja zbóż w UE w najbliższych dziesięciu latach wzrośnie

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że produkcja zbóż w UE-27 w najbliższych dziesięciu latach wzrośnie o 10 proc., przy czym wzrost w naszej części kontynentu będzie trzykrotnie szybszy niż w tzw. starych krajach członkowskich UE.

Takie wnioski płyną z analizy najnowszej projekcji długoterminowej Komisji Europejskiej (KE) na lata 2012-22. Według autorów produkcja zbóż w UE-27 w 2022 r. ma wynieść 309 mln t, czyli będzie niespełna o 10 proc. wyższa niż przeciętnie w latach 2010-12. Zbiory w krajach członkowskich, które dołączyły do UE w latach 2004 i 2007 (UE-12), wyniosą 94 mln t, a w pozostałych krajach członkowskich (UE-15) 215 mln t. Ilości te w przypadku pierwszej grupy krajów oznaczają wzrost o 19 proc., a w przypadku drugiej o 6 proc.
Kraje UE-12 jako grupa uzyskają dużą nadwyżkę produkcji nad konsumpcją. Wg danych KE w latach 2010-12 kraje te osiągały łącznie zbiory średnio na poziomie 79 mln t. W tym samym czasie ich wewnętrzna konsumpcja wynosiła 68 mln t, czyli nadwyżka, o której mowa, wyniosła 11 mln t. Do roku 2022 różnica pomiędzy produkcją a konsumpcją ma wzrosnąć do 25 mln t. W tym nadwyżka w przypadku pszenicy zwyczajnej ma wzrosnąć do 12 mln t, a w przypadku kukurydzy do 10 mln t.
Jeśli chodzi o strukturę produkcji zbóż w krajach UE-12, to w najbliższych dziesięciu latach wzrośnie znacząco udział kukurydzy, a spadnie pozostałych gatunków zbóż. O ile przeciętnie w latach 2010-12 udział ziarna kukurydzy w całej produkcji zbóż wynosił 28 proc., to w roku 2022 ma wynosić już 34 proc. Tak szybki wzrost udziału będzie możliwy dzięki prognozowanemu wzrostowi produkcji aż o 45 proc. (+10 mln t).
Szybko ma rosnąć również produkcja pszenicy zwyczajnej - choć nie dostatecznie szybko, aby ten gatunek zbóż mógł utrzymać swój udział w całkowitej produkcji. Wzrost w omawianym okresie w krajach UE-12 ma wynieść 16 proc. (5 mln t). Gorzej przedstawiają się perspektywy produkcji jęczmienia (spadek produkcji o 0,2 proc.) oraz pozostałych zbóż (spadek o 2,3 proc.).
Jeśli chodzi o przeznaczenie ziarna, to w skali całej UE znacznie zwiększy się zużycie na cele energetyczne (w tym biopaliwa). W roku 2022 wyniesie ono 21 mln t i będzie o 117 proc. wyższe niż przeciętnie w latach 2010-12, kiedy wynosiło 10 mln t. Szczególnie duży wzrost będzie notowany w przypadku zużycia kukurydzy (+206 proc.), co spowoduje, że udział tego ziarna w wykorzystaniu zbóż na cele energetyczne wzrośnie z obecnych 34 proc. do 48 proc.
Dużo wolniej zwiększać się będzie zużycie ziarna na cele konsumpcyjne i przemysłowe inne niż energetyczne (wzrost o 6 proc.) oraz cele paszowe (wzrost o 3 proc.). W 2022 r. 35 proc. zbóż będzie przeznaczane na cele konsumpcyjne, 57 proc. na pasze, a 7 proc. na cele energetyczne. Niemniej jednak wg prognozy KE, zużycie na cele energetyczne będzie odpowiedzialne za ponad połowę całkowitego wzrostu zużycia zbóż w UE w najbliższych dziesięciu latach.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę