FAMMU/FAPA podaje, że według najnowszych danych USDA w czerwcu bieżącego roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wytworzono 405,55 tys. ton serów, jest to ponad jednoprocentowa zwyżka w skali roku, w skali miesięcznej odnotowano jednak 2,34 proc. zniżkę po majowym rekordzie (415,26 tys. ton).
W całym pierwszym półroczu 2011 roku w Stanach Zjednoczonych wytworzono 2,4 mln ton serów, o 3,01 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku. Wyniki te potwierdzają kontynuację zwyżkowej tendencji w rocznej produkcji serów w USA, która obserwowana jest od 2002 roku.
W szóstym miesiącu bieżącego roku w USA najwięcej serów tradycyjnie wytworzono w Wisconsin, 102,96 tys. ton (o 0,2 proc. więcej niż w maju bieżącego roku), drugie miejsce pod tym względem zajmuje Kalifornia z produkcją na poziomie 83,8 tys. ton, o 6,1 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Pomimo czerwcowej zniżki produkcji serów w USA, w niektórych stanach w szóstym miesiącu bieżącego roku wyprodukowano więcej tych przetworów mlecznych niż w maju.
Największy wzrost produkcji serów względem piątego miesiąca 2011 roku odnotowano w stanie Idaho (+3,5 proc.), wytworzono tam jednak zaledwie 33,2 tys. ton tych produktów mleczarskich.