Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcja pieczywa w hipermarketach poniżej standardów

4 sierpnia 2004

Większość działów przetwórczych hipermarketów nie spełnia wymogów dotyczących przechowywania surowców, z których produkuje się w tych obiektach pieczywo i wyroby cukiernicze. Częstą praktyką jest zaniżanie masy netto. Ponad połowa działów przetwórczych nieprawidłowo znakuje mięsne wyroby gotowe.

Takie wnioski wynikają z najnowszych informacji Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, która przeprowadziła kontrolę w 33 hipermarketach.

Inspekcja w działach przetwórczych hipermarketów wykazała, że produkowane w 44,4 proc. hipermarketów pieczywo miało niższą, niż deklarował producent, masę netto. Wiele działów przetwórczych hipermarketów nieprawidłowo magazynuje surowce do produkcji pieczywa i wyrobów cukierniczych. Zastrzeżenia dotyczyły 59,2 proc. skontrolowanych placówek. Surowce były składowane w hali produkcyjnej, obok sprzętu AGD i RTV, artykułów chemicznych oraz resztek opakowań i przeterminowanych produktów. W magazynach nie można było monitorować temperatury i wil-gotności ze względu na brak, niekompletność lub niesprawność sprzętu kontrolno-pomiarowego. W wielu pomieszczeniach podłogi i ściany magazynów były brudne, w surowcach znaleziono szkodniki zbożowo-mączne. Inspekcja stwierdziła, że w 33,3 proc. placówek przechowywano przeterminowane surowce piekarskie. Okres przeterminowania wahał się od 14 nawet do 90 dni. Znajdujące się w magazynach surowce do produkcji pieczywa i ciast były nieprawidłowo oznakowane aż w 55,5 proc. hipermarketów. Pieczywo nieprawidłowo znakowano w 44,4 proc. obiektów. Na etykietach zabrakło m.in. masy netto wyrobu, daty minimalnej trwałości, warunków przechowywania produktu.

Aż w 51,5 proc. hipermarketów inspekcja miała zastrzeżenia dotyczące oznakowania gotowych wyrobów mięsnych w opakowaniach. Jakość mięsa czerwonego budziła zastrzeżenia inspekcji w 12,1 proc. placówek.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę