Produkcja mrożonych truskawek w okresie styczeń – sierpień 2009
21 października 2009
W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2009 roku produkcja mrożonych owoców w firmach średnich i dużych osiągnęła poziom 233 tys. t i tym samym była o ok. 5% niższa w stosunku do analogicznego okresu roku ubiegłego. W samym sierpniu 2009 roku wytworzono jednak 46,3 tys. t mrożonych owoców, czyli o 32% więcej niż rok wcześniej.
Obniżenie produkcji mrożonych owoców w relacji rocznej może wynikać m.in. z prawdopodobnie niższej produkcji mrożonych truskawek, w przypadku których pozostały zapasy z roku 2008 na początku bieżącego sezonu.
Mimo że wstępne dane handlowe CAAC za pierwsze siedem miesięcy 2009 roku wskazują na wzrost wolumenu eksportu mrożonych truskawek z Polski o 18% rok do roku, do 64 tys. t., ich analiza bez odniesienia do danych historycznych może być myląca. Choć w omawianym okresie 2009 roku odnotowano wzrost eksportu mrożonych truskawek, jego wielkość wciąż pozostawała niższa niż przykładowo w analogicznych miesiącach roku 2005. Ponadto, należy podkreślić że analiza wstępnych danych handlowych za miesiące czerwiec i lipiec 2009,
w których zwykle odnotowuje się zwiększoną sprzedaż zagraniczną mrożonych truskawek, wskazuje na spadek wolumenu eksportu w relacji rocznej.
W okresie styczeń-sierpień 2009 r., w ujęciu wartościowym, sprzedaż zagraniczna mrożonych truskawek obniżyła się o 11% rok do roku, do 66,7 mln EUR, co oznacza spadek ceny jednostkowej. Może on wynikać z obniżki światowych cen mrożonych
truskawek.