Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcja mięsa w Polsce spadnie w I półroczu 2012r ?

8 października 2011
Produkcja mięsa w I półroczu 2012 r. spadnie o 11 proc., zaś ceny wieprzowiny i wołowiny mogą wzrosnąć - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Instytut szacuje, że w 2011 roku produkcja trzech podstawowych rodzajów żywca ukształtuje się prawdopodobnie na poziomie około 3700 tys. ton i będzie o około 2 proc. wyższa rdr.
Największy spadek dotyczyć ma produkcji wieprzowiny (o około 12 proc.). Produkcja wołowiny zmniejszyć się może o około 2 proc.. Wzrost produkcji o 4 proc. wystąpić może jedynie w produkcji drobiu.
Instytut przewiduje, że produkcja wieprzowiny wyniesie mniej więcej tyle samo co rok wcześniej (około 1860 tys. ton), wołowiny będzie większa o 4 proc. (407 tys. ton), a drobiu większa o 5 proc. (1 436 tys. ton).



POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę