Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Produkcja mięsa w Finlandii bez zmian

5 stycznia 2016

W 2010 roku produkcja mięsa ogółem w Finlandii utrzymała się na poziomie zbliżonym do 2009 roku, i wyniosła 384 tys. ton - informuje FAMMU/FAPA. - Produkcja mięsa wołowego wzrosła drugi rok z rzędu do 83 tys. ton (wzrost o 1 proc. w stosunku do 2009 roku). Na wzrost ten wpłynęła większa waga ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów bydła spadła.

W przypadku mięsa wieprzowego produkcja obniżyła się drugi rok z rzędu (o 1 proc.) do 203 tys. ton. Tymczasem wytwórczość mięsa drobiowego, po spadku w 2009 roku, ponownie wzrosła (o 1 proc.) do ponad 96 tys. ton.

Pierwsze dane z początku 2011 roku (za styczeń) wskazują na wzrost produkcji mięsa wołowego (o 14 proc.), wieprzowego (o 11 proc.) oraz drobiowego (o 17 proc.).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę