W 2012 roku spożycie drobiu zwiększyło się o 6 proc.
- Przyrost podaży sprawi, że wzrost cen mięsa drobiowego w 2013 r. będzie łagodny - oceniają w raporcie eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Produkcja drobiu wzrośnie w tym roku o 8 proc.
"Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2013 roku zwiększy się o 8 proc. do 1710 tys. ton. Przyczyną nieco słabszej dynamiki wzrostu będzie wolniejszy przyrost eksportu prognozowany w pierwszej połowie br., będący w dużej mierze następstwem problemów związanych z jakością niektórych polskich produktów mięsnych oraz zakazu uboju rytualnego. (...) Aż 67 proc. przewidywanego przyrostu podaży mięsa drobiowego trafi w 2013 roku na rynek krajowy. Przyczyni się to do łagodzenia wzrostu cen na tym rynku" - napisano w raporcie IERiGŻ.
"Przy spadku konsumpcji wołowiny i wieprzowiny, w 2012 roku spożycie drobiu zwiększyło się o 6 proc. Przewiduje się, że popyt na mięso drobiowe będzie rósł także w 2013 roku" - dodano.