Produkcja cukru w Polsce w 2010 r. spadła o 11 proc.
4 maja 2011
Wg danych Związku Producentów Cukru produkcja cukru w 2010 roku w Polsce wyniosła 1,433 mln ton i była niższa od wyniku z 2009 roku o 11 proc. (mniej o 173 tys. ton).
Kwota produkcyjna w wysokości 1,406 została nieznacznie przekroczona o 28 tys. ton (+2%). Powodem mniejszej produkcji były niekorzystne warunki pogodowe, które negatywnie wpłynęły na jakość buraków cukrowych, obniżając ich plony i zawartość cukru w korzeniach.
Wg ZPC powierzchnia upraw była nieznacznie większa, wzrastając o 1% do blisko 194,2 tys. ha. Plony były zaś mniejsze o 8% i wyniosły średnio 52,2 t/ha, taką samą dynamiką spadku charakteryzował się wolumen zbiorów, który zmniejszył się do 9,96 mln ton.