Od początku roku do końca sierpnia żywność zdrożała o 1,9 proc. W październiku za jedzenie zapłacimy średnio o 1 – 1,5 proc. więcej - podaje Dziennik Gazeta Prawna. Niektórzy producenci mówią o 5-proc. podwyżkach w najbliższych tygodniach.
.
Jak wylicza Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ, najbardziej zdrożeje chleb, wyroby cukiernicze, makarony, mięso i jego przetwory. Podwyżki cen tych produktów mogą przekroczyć nawet 5 proc.
Niektórym firmom z branży makaronowej już udało się wywalczyć podwyżki rzędu 5 - 10 proc. Pozostałe wciąż o to zabiegają, dlatego ceny poszybują jeszcze o przynajmniej 4 - 5 proc.
Podwyżki na poziomie 5 proc. szykują też producenci wyrobów cukierniczych i pieczywa, a także mięsa i wędlin, dla których zboże to podstawowy surowiec produkcyjny. Pieczywo już zdrożało w tym roku o 2,4 proc..
Więcej w Dzienniku Gazecie Prawnej