Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Producenci żywności liczą na tłusty rok

3 grudnia 2015
Jak podaj Puls Biznesu, w tym roku rekordy sprzedaży chcą bić zakłady drobiarskie, z kolei producenci wołowiny i wieprzowiny oczekują wyhamowania spadku.
Branża mięsna ma duży problem. Od stycznia tego roku ubój rytualny, na którym polskie zakłady wołowe i drobiowe zarabiały ok. 2 mld zł rocznie przestał być legalny. Firmom z tej branży pozostaje więc rozwijanie innych rynków. Z kolei tańsze zboża powinny w tym roku pomóc producentom wieprzowiny.
 
Zdaniem Witolda Choińskiego, prezesa Związku Polskie Mięso, po ubiegłorocznym spadku spożycia mięsa wieprzowego o 3 kg spodziewa się wzrostu o 1 kg do 37 kg na osobę rocznie. Optymistami są również producenci drobiu, którzy liczą na dalszy wzrost produkcji i konsumpcji.
 
Zdaniem ekspertów ten rok ma być również udany dla mleczarzy. Dzięki lepszej sytuacji gospodarczej polscy konsumenci będą chętniej sięgać po produkty mleczarskie, których odmawiali sobie w czasie spowolnienia. Powody do zadowolenia mają również producenci słodyczy. Rynek słodkości rośnie, w ubiegłym roku wzrósł wolumenowo o ok. 2 proc., w tym roku producenci liczą na kolejne 2-3 proc.




POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę