Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Producenci z Wielkopolski uzyskali certyfikaty dla swoich wędlin

5 stycznia 2016
19 wielkopolskich producentów uzyskało certyfikaty jakości dla regionalnych wędlin ze swoich wytwórni. Certyfikacja ma pomóc w promowaniu lokalnych wyrobów zwykle trafiających na wielkanocne stoły - mówi Grażyna Dolata, organizatorka akcji.
Zakłady wędliniarskie ubiegały się o certyfikaty dla swych wyrobów z listy produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi: kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, szynki tylnej gotowanej sznurowanej, wędzonki krotoszyńskiej i kiełbasy polskiej wędzonej.

Certyfikację zorganizował Wielkopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy. Produkty oceniane były przez kapitułę, złożoną z doświadczonych producentów wędlin, ludzi nauki oraz konsumentów.

Jak powiedział w środę PAP przewodniczący kapituły prof. Edward Pospiech z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, konsumenci decydujący się na zakup regionalnych, certyfikowanych wędlin, mają gwarancję wysokiej jakości produktów o smaku i zapachu wyraźnie różnym od wędlin powszechnie dostępnych.

"Ale oprócz walorów smakowych ważne było, aby wędliny były wolne od stosowanych w masowej produkcji polepszaczy. W takich wędlinach czuć smak mięsa i naturalnych przypraw" - powiedział.

Według organizatorów certyfikacji jest ona elementem promocji mniejszych producentów.

"Certyfikacja z roku na rok cieszy się coraz większym prestiżem nie tylko w branży, przybywa nam klientów świadomych tego, że warto kupować wyroby o potwierdzonej, najwyższej jakości. Dla samych producentów, zazwyczaj tych mniejszych, mniej zasobnych jest to forma promocji" - powiedziała PAP Grażyna Dolata z Wielkopolskiego Cechu Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy w Poznaniu.

Wyróżnione zakłady mogą się posługiwać certyfikatami jakości wędlin przez rok - do następnej akcji certyfikacyjnej.

W ciągu roku komisja certyfikacyjna przeprowadzi kontrole nagrodzonych zakładów, żeby sprawdzić czy utrzymują wysoki standard produkcji.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę