Pięć grup producentów owoców z rejonu Sandomierza utworzyło wspólną spółkę, której zadaniem będzie eksportowanie jabłek. Jak powiedział PAP prezes jednej z grup Wojciech Borzęcki, w eksporcie owoców więcej można zrobić razem niż konkurując ze sobą.
Borzęcki jest prezesem grupy producenckiej "Sad Sandomierski", jednej z pięciu składających się na wspólną spółkę San Export Group. "Koncepcja polega na tym, by wspólnie organizować handel. Spółka ma być wspólnym tworem, który będzie partnerem dla bardzo dużych odbiorców, mogąc oferować na przykłada 30 czy 50 tys. jabłek" - powiedział PAP.
"Nawet jeśli byłoby możliwe, by przerzucić całe moce na jedno ogromne zamówienie, pojawia się pytanie o bezpieczeństwo takiej współpracy" - wyjaśnił Borzęcki. Gdyby duży odbiorca nagle wycofał się, to działająca pojedynczo grupa producencka mogłaby popaść w ogromne trudności - dodał.
Jego zdaniem spółka będzie w imieniu grup negocjować warunki sprzedaży oraz szczegóły zamówień. "Spore nadzieje wiążemy z Kazachstanem oraz rynkiem rosyjskim. Mimo ogromnych odległości, uważam, że również rynek arabski będzie miał coraz większy udział w polskim eksporcie" - prognozuje Borzęcki.
Na dowód podaje przykład soku jabłkowego produkowanego w ramach jego grupy producenckiej, która posiada własną przetwórnię. Z powodzeniem sprzedaje go m.in. do Libii i negocjuje kolejne umowy, m.in. z potencjalnymi odbiorcami w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.
W piątek w Sandomierzu rozpoczęła się konferencja "Potencjał gospodarczy sektora przetwórstwa owocowo - warzywnego Ziemi Sandomierskiej" z udziałem importerów z Europy Wschodniej. Zaprezentowano na niej m.in. potencjał spółki stworzonej przez producentów.
W Polsce, rocznie produkuje się ok. 3 mln ton jabłek. Według różnych statystyk w Sandomierzu produkowanych jest od 500 do 600 tys. ton tych owoców. Jak powiedział Borzęcki "na nowych nasadzeniach wydajność może sięgać 60-80 ton jabłek konsumpcyjnych z jednego hektara". Szacuje się, że około 150 tysięcy ton jabłek z sandomierskich sadów było eksportowanych poza granice Unii Europejskiej.
Rejon sandomierski jest drugim w kraju producentem owoców, po rejonie Grójecko-Wareckim na Mazowszu. Na terenie Sandomierza i okolic jest ok. 25 tys. ha sadów samych jabłoni, 1200 ha grusz, 1200 ha czereśni, 2100 ha brzoskwiń i moreli oraz 5600 sadów wiśniowych.
80 proc. owoców w całym kraju produkowanych jest w trzech rejonach polski: Grójecko-Wareckim, Sandomierskim oraz Lubelskim.
6797937
1