Prezydent podpisał ustawę, dotyczącą produktów tradycyjnych
18 listopada 2008
Prezydent Lech Kaczyński podpisał ustawę, która zakłada, że produkty spożywcze - by mogły być zarejestrowane jako produkty tradycyjne - muszą być elementem dziedzictwa kulturowego danego regionu. Produktem tradycyjnym nie będzie np. oscypek, produkowany na Mazowszu.
Podpisana ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych ma też na celu ujednolicenie kryteriów wpisów na listę produktów tradycyjnych. Oznacza to, że na listę nie będą wpisywane produkty, które - pomimo wytwarzania od minimum 25 lat - nie mają związku z polską kulturą i tradycją.
Ubiegając się o wpis na listę, producent będzie musiał dołączyć informację o produkcie oraz jego historii.
Nowe przepisy zakładają, że Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych będzie jedynie nadzorował kontrolę zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Będą ją wykonywały prywatne jednostki certyfikujące lub wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Takie rozwiązanie ma zagwarantować producentom rolnym powszechny dostęp do kontroli i zapewnić możliwie niskie ceny za usługi kontrolne. Minister rolnictwa w rozporządzeniu ma określić wzór świadectwa jakości handlowej potwierdzającego zgodność procesu produkcji produktów rolnych ze specyfikacją.