Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Preparaty poprawiające żyzność gleb

5 stycznia 2016
Rosnące znaczenie rolnictwa zrównoważonego i ekologicznych metod uprawy skłania rolników i naukowców do poszukiwania rozwiązań umożliwiających maksymalne ograniczenie stosowania środków chemicznych przy jednoczesnym utrzymaniu wysokich i jakościowo dobrych plonów.
Ograniczenie chemicznej ingerencji w agrokulturze przyczynia się także do redukcji negatywnego wpływu produkcji rolnej na środowisko. W tym kontekście niezwykle istotne jest zachowanie równowagi celów produkcyjnych i środowiskowych poprzez stosowanie nawozów w optymalnych dawkach pokrywających potrzeby pokarmowe roślin pomniejszonych o ilości składników pokarmowych dostępnych z innych źródeł. Dlatego właśnie nawozy sztuczne coraz powszechniej zastępuje się preparatami poprawiającymi żyzność gleb, a tym samym znacząco zwiększającymi ilość składników pokarmowych, jakie rośliny mogą czerpać ze źródeł glebowych.
Na rynku dostępne są liczne, nowoczesne preparaty poprawiające jakość gleby, które pod względem funkcji i uzyskiwanego efektu podzielić można na następujące grupy: użyźniacze, polepszacze glebowe, stymulatory gleby oraz efektywne mikroorganizmy. Aby dokonać właściwego wyboru należy zapoznać się z ich przeznaczeniem i możliwym do uzyskania efektem.
Użyźniacze glebowe to produkty zawierające węgiel organiczny, mikroorganizmy oraz makro i mikroelementy. Służą do podnoszenia urodzajności gleby. Zawarte w nich mikroorganizmy inicjują i przyspieszają procesy przetwarzania resztek pożniwnych: słomy, obornika i wraz z minerałami glebowymi tworzą próchnicę – naturalne siedlisko życia gleby oraz magazyn składników pokarmowych dla roślin. Użyźniona gleba pobudza wzrost i rozwój systemu korzeniowego roślin i umożliwia roślinom pobór składników pokarmowych z form wcześniej niedostępnych.
Polepszacze glebowe to przede wszystkim mączki mięsno-kostne pochodzące z utylizacji padłych zwierząt. Od kiedy ich wykorzystanie jako dodatku do paszy zostało zabronione stosowane są do poprawiania właściwości gleby. Celem stosowania polepszaczy jest długotrwałe zasilenie gleby i roślin w fosfor i azot. Dodatkowo na prawidłowy wzrost roślin wpływają dostarczone przez preparat wapń, magnez, siarka i mikroelementy. Mączki mięsno-kostne nie wpływają jednak na strukturę gleby.
Stymulatory gleby to preparaty, które aktywizują procesy biologiczne gleby. Poprzez zwiększenie różnorodności biologicznej i wzrost aktywności mikroorganizmów żyjących w glebie prowadzą do poprawy aktywności fauny, cyklów przemian substancji organicznej, cyklów geochemicznych, struktury fizycznej gleby.
Efektywne mikroorganizmy /EM/ to kompleks kultur pożytecznych mikroorganizmów: bakterii, grzybów i promieniowców. Jest to kompozycja kultur bakteryjnych, którą wprowadza się do agrosystemu w celu przyspieszenia jego biologicznej regeneracji np. procesów próchnicotwórczych. EM niwelują pochodzące z gleby patogeny, przyśpieszają rozkład odpadków i szczątków organicznych, zwiększają dostępność odżywczych składników mineralnych i przydatnych związków organicznych, wiążą azot atmosferyczny. Należy jednak zwrócić uwagę, że stosowanie tej technologii nie jest zamiennikiem innych metod gospodarowania glebą, a może jedynie wzmocnić efekty tych metod. Efektywne mikroorganizmy nie są nawozem, co potwierdza ustawa z dnia 10 lipca 2007 roku o nawozach i nawożeniu.
Poza tym jeśli chodzi o stosowanie mikroorganizmów nie tylko w ramach technologii EM, ale także zawartych w użyźniaczach glebowych, to problem ten jest przedmiotem dyskusji w środowiskach naukowych. Wielu mikrobiologów i gleboznawców twierdzi, że jest to metoda nie tylko niezwykle skuteczna dla poprawy jakości gleby, ale także całkowicie bezpieczna dla ludzi i zwierząt. Jednak coraz częściej słychać zastrzeżenia wskazujące, że wprowadzenie określonych kultur mikroorganizmów do środowiska zamieszkałego przez kultury endemiczne może w dłuższej perspektywie doprowadzić do trudnych do przewidzenia zjawisk. Poza tą kwestią istnieje ryzyko, że wprowadzone do gleby mikroorganizmy nie przeżyją w niej długo.
Który z produktów wybrać, by mieć gwarancję kompleksowości działania, skuteczności oraz pełnego bezpieczeństwa naszych gleb i upraw? Bardzo ciekawym rozwiązaniem wydaję się być zastosowanie innowacyjnego nawozu organicznego o spowolnionym uwalnianiu azotu. Nawóz ten został zakwalifikowany przez IUNG Pułąwy do stosowania w rolnictwie ekologicznym w grudniu ubiegłego roku i w tym sezonie trafi na nasz rynek. Dużą zaletą produktu jest jego wielofunkcyjne działanie. Zaopatruje rośliny w azot, użyźnia glebę i ukorzenia rośliny. Zawarte w nawozie organiczne formy azotu –12,5% i węgla – 40% są stopniowo i całkowicie uwalniane do gleby, a następnie w ciągu sezonu wegetacyjnego efektywnie pobierane przez rośliny i mikroorganizmy glebowe. Nawóz wzbogaca glebę w substancję organiczną, dlatego jest polecany do stosowania szczególnie na glebach ubogich w próchnicę. 5% całkowitego azotu stanowi rozpuszczalny w wodzie azot organiczny, który występuje w formie aminokwasów. Związki te wpływają stymulująco na rozwój systemu korzeniowego roślin, poprawiając ich ukorzenianie.
Jest to jedyny na polskim rynku produkt o tak szerokim spektrum działania.
Fertil to nowa koncepcja doglebowego organicznego nawozu azotowego o spowolnionym uwalnianiu azotu., wyprodukowanego w wysoce zaawansowanym procesie hydrolizy termicznej. Hydroliza termiczna umożliwia uzyskanie nowego typu nawozu o wysokiej zawartości azotu organicznego i węgla, który jest wykorzystywany przez mikroorganizmy żyjące w glebie w strefie korzeniowej rośliny. Stymulowanie aktywności mikrobiologicznej przez ten preparat sprzyja absorpcji składników odżywczych i wspomaga wzrost korzeni szczególnie w pierwszych etapach rozwoju rośliny. Nawóz zwiększa żyzność gleby poprzez poprawę jej  biologicznych, fizycznych i chemicznych właściwości, a także wpływa na poprawę wzrostu i plonowania roślin. Z oferty producenta wynika, że ten produkt spełnia kryteria zrównoważonego i ekologicznego systemu nawożenia. Ponieważ w Polsce został wprowadzony do obrotu kilka miesięcy temu, nasi producenci nie mają jeszcze praktycznych doświadczeń ze stosowaniem tego preparatu. Wydaje się jednak, że jeśli spełni on pokładane w nim nadzieje, szybko stanie się produktem stosowanym na szeroką skalę.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę