PPHU "Fruktus" S.J., w przeciwieństwie do wielu przedsiębiorstw udających tylko nasze rodzime, jest rdzennie polską firmą, bez udziału kapitału zagranicznego. Ma to odzwierciedlenie w walorach smakowych pysznych przetworów produkowanych na bazie sprawdzonych tradycyjnych polskich receptur i naturalnych surowców najwyższej jakości.
Fruktus zajmuje się przetwórstwem warzyw i owoców, konfekcjonowaniem oleju roślinnego i oliwy z oliwek oraz produkcją musztardy i majonezu. Gama produktów obejmuje min: ogórki konserwowe i kwaszone, chrzan, ćwikłę z chrzanem, sałatki warzywne, dżemy i kompoty, pieczarki marynowane. Wszystkie produkty cieszą się ogromnym powodzeniem wśród konsumentów ze względu na wysoką jakość i wyszukany smak. Firma sprzedaje swoje wyroby do krajów Europy Zachodniej, Stanów Zjednoczonych, Kanady i krajów byłego Związku Radzieckiego.
Poza tradycyjnymi produktami Fruktus wprowadza na rynek również ciekawe nowości dla smakoszy, np. ogórki kwaszone pochodzące z ekologicznych plantacji czy marynowane jaja przepiórcze.
Firma wykorzystuje nowoczesne zasady marketingu partnerskiego.
- Przywiązujemy dużą wagę do tworzenia więzi z klientami - mówi dyrektor przedsiębiorstwa Aleksander Hłodzik. - Dzięki temu zdobywamy ich lojalność, ale trzeba pamiętać, że z lojalnością klienta jest tak samo jak z lojalnością w małżeństwie. Klienta trzeba szanować, doceniać, dopieszczać go w taki sposób, jak tego oczekuje. I my to robimy poprzez zapewnienie najwyższej jakości wyrobów oraz utrzymywanie niezmiennego, tradycyjnego smaku tak, by nasze wyroby były zawsze rozpoznawalne i odbiorca nigdy nie poczuł się rozczarowany. Potwierdza to Stanisław Kowalczyk współwłaściciel firmy: - Do produkcji wykorzystujemy najwyższej jakości surowce sprowadzając je z najlepszych plantacji w Polsce. Wspieramy też miejscowych rolników, gdyż nasz region jest jednym z największych terenów uprawy chrzanu w Europie. Ważne, by surowce były najwyższej jakości, bo tylko z takich można uzyskać najlepsze produkty. Fruktus znany jest ze swoich niezwykle wysokich wymagań wobec dostawców.
Sztandarowym produktem firmy Fruktus jest "Majonez rzymski", cieszący się olbrzymią popularnością i wysoką oceną wśród konsumentów. Produkt ten uzyskał certyfikat "Najlepsza Polska Jakość 2004" wydany przez Europejski Instytut Jakości oraz został nominowany do godła "Laur Konsumenta 2005".
- Tym, co wyróżnia nasz majonez jest fakt, że produkujemy go wyłącznie ze świeżych żółtek jaj kurzych - mówi Zbigniew Kowalczyk drugi z właścicieli firmy.
- Większość producentów wytwarza swoje majonezy na bazie masy jajowej lub proszku z jaj. My jednak pozostajemy wierni naszej recepturze, mimo że podwyższa ona koszty produkcji. To właśnie w recepturze tkwi tajemnica wyjątkowego i naturalnego smaku naszego majonezu. Klienci też potrafią dostrzec tę różnicę. W dodatku nasz produkt jest niedrogi w porównaniu z innymi majonezami tej klasy.