A_BIO_AGRO_950

Poza kontrolą

23 sierpnia 2010
Epidemia salmonelli dziesiątkuje Amerykanów.
Do tej pory zachorowało kilka tysięcy osób. Po śledztwie agencji Żywności i Leków okazało się, że przyczyną zatruć są jaja sprzedawane przez duży koncern drobiarski. Z rynku wycofano już prawie 400 milionów sztuk jaj.

Firma ma siedzibę w Iowa, ale jest właścicielem kurników w kilku stanach. Dlatego epidemia salmonelli zatoczyła tak ogromny krąg. Na szczęście dla producenta na razie nie ma ofiar śmiertelnych.

Cała sprawa wyszła na jaw akurat w czasie, gdy federalne władze miały wprowadzić nowe zasady bezpieczeństwa żywności, podnoszące standardy i w większym stopniu chroniące konsumentów. Według tych zasad na fermach produkujących jaja wprowadzone musza być regulacje, które uniemożliwiają przenoszenie się bakterii salmonelli.

Rygorystycznie mają być przestrzegane testy i badania produktów a także monitoring magazynów i utrzymywanie odpowiedniej temperatury przy przechowywaniu jaj.

Te reguły dotyczą na razie tylko kurników w których jest więcej niż 50 tysięcy niosek, te mniejsze mają czas na dostosowanie się do wymogów do 2012 roku.

Każdego roku w USA salmonella zatruwa się ok. 80 tysięcy osób, 30 umiera.


POWIĄZANE

Rosnące zainteresowanie konsumentów produktami bio oraz potrzeba zrównoważonego ...

Polscy sadownicy i konsumenci pod presją kolejnych podwyżek. Apel KUPS do posłów...

Współczesny rynek suplementów diety rozwija się w błyskawicznym tempie. Konsumen...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę