Przetwórstwo rybne jest jedną najlepiej rozwijających się obecnie branży przemysłu spożywczego w nie tylko Polsce . Obecnie na terenie całego kraju działa 500 zakładów przetwórczych zlokalizowanych głównie na terenie województwa pomorskiego i zachodniopomorskiego. Większość przetwórni jest w polskich rękach. Najczęściej są to firmy rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Duży wpływ na rozwój przetwórstwa rybnego w Polsce miały fundusze unijne. Właściciele przetwórni korzystają przede wszystkim poszukując środków na nowe inwestycje i modernizacje istniejących już zakładów z Programu Operacyjnego PO Ryby 2007 – 2014 , którego wykonawcą jest Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
- Udało się nam pozyskać na wsparcie przetwórstwa 570 milionów złotych. Bez tych pieniędzy nie bylibyśmy w tym miejscu, w którym się obecnie znajdujemy. Mamy najnowsze urządzenia, nowe technologie. Bez tych funduszy pomocowych to byśmy Unii nigdy nie dogonili, a tak mamy przetwórstwo powyżej średniej unijnej - mówi Jerzy Safader, prezes zarządu Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.