Ptak_Waw_CTR_2024

Powstała Izba Gospodarcza Produktu Lokalnego i Regionalnego

19 grudnia 2003

W Polsce powoli mija trwająca kilkanaście lat fascynacja potrawami z różnych regionów świata. Przekonaliśmy się, że my również mamy czym poczęstować naszych sąsiadów. Teraz jest już tylko jeden problem: jak naszą polską żywność wyeksportować - mówią inicjatorzy nowo powstałej Izby Gospodarczej Produktu Lokalnego i Regionalnego.

W krajach unijnych żywność wytwarzana lokalnie podlega prawu, które zezwala w procesie produkcji na odstępstwa od surowych norm sanitarnych. Obecnie wytwarza się tam 630 regionalnych specjałów. Komisja Europejska najwięcej takich produktów zarejestrowała we Francji - 130 i we Włoszech - 120. U nas certyfikat oryginalności pochodzenia geograficznego posiada tylko 5 góralskich serów. "Polska nie prowadzi dość aktywnej polityki w tym zakresie ponieważ nie mamy jeszcze uregulowań prawnych, które umożliwiłyby takim produktom swobodne pojawianie się na rynku"- mówi Kierownik Projektu Rozwoju Produktów Lokalnych Marek Gąsiorowski.

Zrzeszenie się w Izbie Gospodarczej umocni producentów żywności wytwarzanej zgodnie z tradycyjnymi recepturami oraz pomoże im rozwinąć działalność w przyszłości.


POWIĄZANE

18 lat edukacji konsumenckiej ✿ współpraca z placówkami naukowymi ✿ promowanie  ...

W piątek na Rządowym Centrum Legislacji opublikowano projekty ustaw: o rejestrow...

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę