Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według jego własnych notowań ceny z minimalnego poziomu 27,2 zł/100 szt. obserwowanego w tym roku w tygodniu 26.08-01.09.2013, wzrosły w ciągu trzech tygodni o ponad 8% do 29,4 zł/100 sztuk. W omawianym okresie jeszcze większe wzrosty cen, o 27%, miały miejsce w przypadku jaj przetwórczych, za które według danych MRiRW w tygodniu 16-22.09.2013 płaciło się przeciętnie 3596 zł/t.
Obecny poziom cen jaj konsumpcyjnych jest jednak nadal o 24% niższy w relacji rocznej. Tak niskie ceny odzwierciedlają niekorzystną sytuację obserwowaną na rynku. Na skutek zwiększonej podaży jaj w UE, oraz mniejszej chłonności rynku produktów jajecznych, ceny w II kwartale br. zaczęły gwałtownie spadać. Taka sytuacja utrzymywała się również na początku III kwartału. Doprowadziło to do bardzo niskiej opłacalności i skłoniło część producentów do zmniejszenia produkcji.
Wydaje się, że pierwsze efekty tych działań widać już na rynku, co wydaje się, że razem z czynnikami sezonowymi przełożyło się na niewielkie odbicie się cen.