aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Potęga karpia - rynek ryb słodkowodnych

5 lutego 2004

W Polsce z ryb słodkowodnych hodujemy i spożywamy głównie karpie i pstrągi. Być może połowa zjadanych karpi przypada na okres świąt Bożego Narodzenia. Z danych GUS wynika, że poziom produkcji ryb słodkowodnych w latach 1991-2000 zmieniał się niewiele i wynosił przeciętnie ok. 41 tys. ton.

Rekordową w historii wielkość odnotowano w 1999 r., kiedy to pozyskano blisko 48 tys. ton ryb, w kolejnych latach produkcja zmniejszała się. W 2001 r. Instytut Rybołóstwa Śródlądowego w Olsztynie oszacował wartość produkcji na ok. 330 mln zł.

Połowem i hodowlą ryb w Polsce trudni się dziś 300-500 przedsiębiorstw, przy czym dokładna liczba jest trudna do oszacowania. Wiadomo jednak, że na jeziorach działa ok. 60 większych podmiotów gospodarczych trudniących się rybołówstwem i hodowlą ryb, które użytkują 85% powierzchni jezior wykorzystywanych do rybołówstwa i ok. 6% stawów.


POWIĄZANE

Faktograf i IPI uruchamiają zasób dla dziennikarzy, opracowany po 18 miesiącach ...

We wtorek europosłowie ponownie wybrali Robertę Metsolę (EPP, MT) na przewodnicz...

W dniu 2 lipca br. odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Zboża” Copa-Cogeca, w ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę