Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Potęga karpia - rynek ryb słodkowodnych

5 lutego 2004

W Polsce z ryb słodkowodnych hodujemy i spożywamy głównie karpie i pstrągi. Być może połowa zjadanych karpi przypada na okres świąt Bożego Narodzenia. Z danych GUS wynika, że poziom produkcji ryb słodkowodnych w latach 1991-2000 zmieniał się niewiele i wynosił przeciętnie ok. 41 tys. ton.

Rekordową w historii wielkość odnotowano w 1999 r., kiedy to pozyskano blisko 48 tys. ton ryb, w kolejnych latach produkcja zmniejszała się. W 2001 r. Instytut Rybołóstwa Śródlądowego w Olsztynie oszacował wartość produkcji na ok. 330 mln zł.

Połowem i hodowlą ryb w Polsce trudni się dziś 300-500 przedsiębiorstw, przy czym dokładna liczba jest trudna do oszacowania. Wiadomo jednak, że na jeziorach działa ok. 60 większych podmiotów gospodarczych trudniących się rybołówstwem i hodowlą ryb, które użytkują 85% powierzchni jezior wykorzystywanych do rybołówstwa i ok. 6% stawów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę