Ptak_Waw_CTR_2024

Posiłek dla ucznia

3 września 2011
Tym razem za Naszym Dziennikiem proponujemy kilka posiłków dla uczniów... Dania dla dzieci powinny być pełnowartościowe, bogate w białko i składniki mineralne. Jeżeli podamy je w ciekawy, niebanalny sposób, znikną kłopoty z niejadkami.


Tosty hawajskie

Składniki:
6 kromek pieczywa tostowego (lub 3 zwykłe bułki, zwykły chleb - najlepiej na zakwasie), 6 plasterków szynki, 6 plasterków żółtego sera, 6 plastrów ananasa z puszki, 6 plasterków kiwi, 6 plasterków banana, masło, oregano

Wykonanie:
Pieczywo cienko posmarować masłem. Na każdej kromce położyć po plasterku szynki, żółtego sera, ananasa, kiwi i banana. Tosty posypać oregano. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 5 minut, aż ser się stopi.

Śniadaniowy pajacyk

Składniki:
6 plasterków szynki, jajko, kilka liści sałaty, bułka, 2 gałązki natki pietruszki, 3 czarne oliwki, marchew, czerwona papryka, 15 dag żółtego sera pokrojonego w słupki

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. Sałatę wyłożyć na talerz. Z bułki zrobić twarz. Ułożyć uszy z 2 ćwiartek jajek i oczy z oliwek przekrojonych na pół. Pod bułkę włożyć natkę (włosy). Z marchwi wyciąć usta, a z papryki muszkę. 5 słupków sera zawinąć w ruloniki i zrobić z nich tułów, ułożyć obok siebie, udekorować połówkami oliwek.

Zupa jarzynowa

Składniki:
1 kg korpusów z kurczaka, 15 dag włoszczyzny, po 10 dag kalafiora, brokułów, marchwi, brukselki, natka pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie:
Korpusy włożyć do garnka z włoszczyzną. Zalać wodą, zagotować. Przyprawić, gotować przez godzinę. Kalafior, brokuły, marchew i brukselkę ugotować osobno. Rosół przecedzić, dodać gorące warzywa. Posypać posiekaną natką.

Placuszki z ziemniaków

Składniki:
50 dag ziemniaków, 2 jajka, 50 dag mąki, tłuszcz (najlepiej olej) do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odparować i zemleć lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Dodać mąkę i wbić jajka. Wyrobić i ugnieść na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne i klejące, dodać jeszcze odrobinę mąki. Gotowe ciasto uformować w rulonik i pokroić na plasterki. Smażyć na patelni na gorącym tłuszczu.

POWIĄZANE

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...

Transformacja energetyczna przemysłu nabiera tempa, a wodór staje się coraz bard...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę