Tym razem za Naszym Dziennikiem proponujemy kilka posiłków dla uczniów... Dania dla dzieci powinny być pełnowartościowe, bogate w białko i składniki mineralne. Jeżeli podamy je w ciekawy, niebanalny sposób, znikną kłopoty z niejadkami.
Tosty hawajskie
Składniki:
6 kromek pieczywa tostowego (lub 3 zwykłe bułki, zwykły chleb - najlepiej na zakwasie), 6 plasterków szynki, 6 plasterków żółtego sera, 6 plastrów ananasa z puszki, 6 plasterków kiwi, 6 plasterków banana, masło, oregano
Wykonanie:
Pieczywo cienko posmarować masłem. Na każdej kromce położyć po plasterku szynki, żółtego sera, ananasa, kiwi i banana. Tosty posypać oregano. Włożyć do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 5 minut, aż ser się stopi.
Śniadaniowy pajacyk
Składniki:
6 plasterków szynki, jajko, kilka liści sałaty, bułka, 2 gałązki natki pietruszki, 3 czarne oliwki, marchew, czerwona papryka, 15 dag żółtego sera pokrojonego w słupki
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. Sałatę wyłożyć na talerz. Z bułki zrobić twarz. Ułożyć uszy z 2 ćwiartek jajek i oczy z oliwek przekrojonych na pół. Pod bułkę włożyć natkę (włosy). Z marchwi wyciąć usta, a z papryki muszkę. 5 słupków sera zawinąć w ruloniki i zrobić z nich tułów, ułożyć obok siebie, udekorować połówkami oliwek.
Zupa jarzynowa
Składniki:
1 kg korpusów z kurczaka, 15 dag włoszczyzny, po 10 dag kalafiora, brokułów, marchwi, brukselki, natka pietruszki, sól, pieprz
Wykonanie:
Korpusy włożyć do garnka z włoszczyzną. Zalać wodą, zagotować. Przyprawić, gotować przez godzinę. Kalafior, brokuły, marchew i brukselkę ugotować osobno. Rosół przecedzić, dodać gorące warzywa. Posypać posiekaną natką.
Placuszki z ziemniaków
Składniki:
50 dag ziemniaków, 2 jajka, 50 dag mąki, tłuszcz (najlepiej olej) do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odparować i zemleć lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Dodać mąkę i wbić jajka. Wyrobić i ugnieść na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne i klejące, dodać jeszcze odrobinę mąki. Gotowe ciasto uformować w rulonik i pokroić na plasterki. Smażyć na patelni na gorącym tłuszczu.
6562020
1