CTR_2024
TSW_XV_2025

Posiedzenie Rady Gospodarki Żywnościowej

5 stycznia 2016
Podsekretarz stanu Artur Ławniczak wziął udział w  posiedzeniu Rady Gospodarki Żywnościowej.
Głównym tematem była sytuacja na rynku wieprzowiny ze szczególnym uwzględnieniem wpływu globalizacji na sytuację krajowych producentów trzody chlewnej oraz nowe uregulowania prawne w odniesieniu do ubocznych produktów poubojowych pochodzenia zwierzęcego.

Zwrócono uwagę, że aby utrzymać konkurencyjność polskiej wieprzowiny na rynkach międzynarodowych, zarówno hodowcy jak i przetwórcy, powinni postawić na jakość, która jest podstawowym wyróżnikiem konkurencyjności. Potrzebna jest integracja pozioma i pionowa w hodowli i obrocie wieprzowiną oraz podjęcie przez zakłady przetwórcze roli organizatora bazy surowcowej, co zapewni powtarzalność partii surowcowych.


POWIĄZANE

Po debacie z Ursulą von der Leyen na temat jej nowego zespołu i programu, posłow...

Jak podaje АПК-Информ, Ukraiński koncern drobiowy MHP rozbudowuje system kontrol...

Grupa Wielton koncentruje się na zagwarantowaniu odpowiedniego obłożenia produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę