Wiceprezes Rady Ministrów, minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper uczestniczył wczoraj w posiedzeniu Rady Gospodarki Żywnościowej. Tematem spotkania były perspektywy rozwoju przetwórstwa produktów ekologicznych w Polsce.
„W naszym kraju istnieją warunki przyrodnicze sprzyjające produkcji ekologicznej. W ostatnich latach widzimy wzrost zainteresowania rolników wytwarzaniem właśnie takich produktów, ale jest ich jeszcze zbyt mało.” –podkreślił wicepremier Andrzej Lepper. Szef resortu rolnictwa zauważył, że problemem jest ciągle zbyt mała produkcja surowców ekologicznych przez rolników. Tylko część gospodarstw ekologicznych produkuje surowiec w ilościach handlowych i w ilościach, które są potrzebne dla przetwórni ekologicznych. Dlatego też, trzeba zachęcać rolników do zwiększenia produkcji towarowej w gospodarstwach ekologicznych.
Wicepremier przypomniał, że Agencja Rynku Rolnego prowadzi trzyletnią kampanię informacyjną skierowaną do konsumentów oraz producentów żywności ekologicznej.