Biogaz_III Forum 2025

Portugalia zaczyna odczuwać brak mięsa na rynku

5 stycznia 2016

Portugalia staje się bardziej zależna od importu mięsa, który pokrywa rosnący deficyt wołowiny oraz wieprzowiny na rynku krajowym - podaje FAMMU/FAPA.
Tylko 74 proc. spożywanego mięsa w Portugalii jest rodzimej produkcji. Wzrost wytwórstwa mięsa na rynku krajowym nie jest w stanie dogonić rosnącego popytu. W ostatniej dekadzie Portugalczycy odnotowywali niewielkie wzrosty produkcji poszczególnych gatunków mięsa.

Tym niemniej w latach 2008-2009 produkcja wołowiny, wieprzowiny oraz mięsa owczego spadała, rosła jedynie wytwórczość mięsa drobiowego i jaj. W przypadku mięsa drobiowego produkcja pokrywa w 92 proc. krajowe zapotrzebowanie, ale jeżeli chodzi o inne gatunki mięsa jest gorzej.

Produkcja wołowiny zaspokaja tylko w 52 proc. krajowy popyt. Rosnący deficyt na rynku mięsa pokrywa import przede wszystkim z krajów UE. W ostatnich latach rosną także dostawy z krajów trzecich, w szczególności z Ameryki Południowej.

 


POWIĄZANE

W czasach, gdy europejskie rolnictwo stoi w obliczu bezprecedensowych wyzwań – o...

Polska sprzeciwia przedłużeniu umowy UE–Ukraina o transporcie drogowym. Uderza o...

Czerwiec w tym roku stoi pod znakiem wyborów. Niektórzy głosowali sercem, inni r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę