FAMMU/FAPA podała, że pod koniec 2008 r. powierzchnia upraw ekologicznych w Portugalii była na poziomie 220 tys. ha. Zatem od 1994 r. obszar ten zwiększył się dwudziestokrotnie. W latach 1994-2011 wysoka była również dynamika wzrostu działalności nowych podmiotów gospodarczych w tym sektorze.
Jeszcze 16 lat temu w Portugalii działało 234 eko gospodarstw, natomiast w 2011 roku było ich już około 6 tysięcy, czyli 25 razy więcej (wg Ministerstwa Rolnictwa Portugalii). Tereny, na których uprawiana jest żywność ekologiczna, zajmują niespełna 6 proc. całej powierzchni upraw rolnych w Portugalii. Jedną czwartą terenów pod eko produkcję stanowią gaje oliwne.
W zeszłym roku portugalskie gospodarstwa produkujące żywność ekologiczną sprzedały produkty o łącznej wartości 20 mln Euro, co oznacza 20 proc. wzrost wobec 2010 r. Pod koniec bieżącego roku należy się spodziewać podobnej dynamiki sprzedaży.
Według Jaime Ferreiry, przewodniczącego Portugalskiego Stowarzyszenia Wytwórców Żywności Ekologicznej (Agrobio), tak duży wzrost popytu na produkty biologiczne jest napędzany modą na zdrowy styl życia, a także rosnącym zapotrzebowaniem na rynkach zewnętrznych.
Żywność ekologiczna dostępna jest dziś nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale również powszechnie w sklepach osiedlowych czy w supermarketach. W ciągu dekady sektor ekologiczny przekształcił się w Portugalii z rynku niszowego w masowy, a produkty częściej trafiają na eksport. Wg Agrobio głównymi odbiorcami ekologicznej żywności z Portugalii są Niemcy, Holandia oraz Szwajcaria.