Porozumienie ws. cen skupu mleka we Francji przynosi 9 proc. podwyżkę
15 kwietnia 2010
Francuska branża mleczarska uzgodniła pod koniec marca, z pomocą ministra rolnictwa Le Maire'a, kolejne porozumienie w sprawie cen skupu mleka w drugim kwartale br. Oparto je na udziale mleka przeznaczanego do wytwarzania nabiału o wyższej wartości dodanej - informuje.
Dla rolników, dla których odsetek ten oscyluje wokół 20%, oznacza to niemal 6% podwyżkę (o ok. 1,5 euro na 100 kg surowca), dla dostawców o udziale 30% - niemal 9% podwyżkę (o 2,2 euro/100 kg), a dla tych, których surowiec w ponad 40% służy do produkcji artykułów o wyższej wartości dodanej, podwyżka wyniosła prawie 12% (3 euro/100 kg).
W porównaniu do drugiego kwartału 2009 roku przeciętna podwyżka wyniosła 9%. Podwyżki zostały jednak zaakceptowane przez przetwórców tylko po uwzględnieniu dodatkowych czynników kalkulacji, które mają wejść w życie z początkiem III kwartału.
Kontrowersje wywołuje zwłaszcza zapis o tym, że przy ustalaniu cen należy wziąć pod uwagę ceny skupu w Niemczech, które są zwykle o ok. 15% niższe niż we Francji. Mleczarnie argumentują, że ceny skupu we Francji są po prostu zbyt wysokie, co utrudnia im konkurowanie za granicą. Inne uwzględniane czynniki to bieżące ceny masła i mleka w proszku oraz koszty produkcji.