Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Pora na mięso z probówki?

8 października 2011
Jak podaje Newsweek, w laboratoriach zaczęto hodować mięso. Czy to początek końca farm i rzeźni?
Ten, kto opracuje metodę hodowli mięsa z probówki, zdobędzie nie tylko sławę, lecz także pieniądze. Nagrodę w wysokości miliona dolarów chce przyznać organizacja People for Ethical Treatment of Animals (PETA), która walczy o prawa zwierząt. Konkurs kończy się za niecały rok.
Możliwe, że zdążymy sięgnąć po nagrodę - zapewniali naukowcy na międzynarodowym spotkaniu poświęconym metodom hodowli sztucznego mięsa. Odbyło się ono na początku września w szwedzkim Göteborgu. W przyszłym roku powinny zostać opracowane technologie wytwarzania sztucznych kotletów. - Aby produkcja stała się opłacalna, trzeba będzie jeszcze poczekać 10-15 lat - mówi prof. Mark Post z holenderskiego Eindhoven University, jeden z pionierów badań nad hodowlą mięsa in vitro.



POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę