A_BIO_AGRO_950

Pora na krupnioka

11 października 2011
W dniu 7 października 2011 r. spotkali się w urzędzie marszałkowskim przedstawiciele branży wędliniarskiej z województwa opolskiego. To początek procesu rejestracji w unijnym systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych krupnioka śląskiego.

Ma to być kolejny, po kołoczu śląskim, produkt z Opolszczyzny, który będzie ubiegał się o status produktu regionalnego.
Producenci przygotują wniosek rejestracyjny, który będzie zawierał wspólnie uzgodnioną metodę produkcji, skład surowcowy i technologię wytwarzania tradycyjnego krupnioka śląskiego. W spotkaniach zespołu roboczego bierze udział dr Maciej Oziembłowski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który wspomoże producentów w merytorycznym opracowaniu wniosku.
Podczas pierwszego spotkania przedstawiciele firm wędliniarskich omawiali własne metody produkcji krupnioka, próbując jednocześnie wypracować wspólne dla wszystkich etapy produkcji, ustalano wstępny skład surowcowy oraz prezentowano własne wyroby.



POWIĄZANE

Małgorzata Bojańczyk, Dyrektor Generalna Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin...

W Światowy Dzień Gleby doceniamy ten żywy ekosystem, który wspiera i chroni nasz...

Nowe badanie PAN Europe (Pesticide Action Network) ujawnia wysoki poziom toksycz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę