Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Popyt na żywność wzrośnie dzięki niskim cenom produktów rolnych

26 lutego 2015
Tanie surowce rolnicze oraz problemy z eksportem produktów rolno-spożywczych będą utrzymywać ceny detaliczne żywności na niskim poziomie co najmniej w pierwszym półroczu 2015 r. Będzie to sprzyjało ożywieniu krajowego popytu na żywność - uważają eksperci.

Powodem spadku cen żywności na światowych rynkach w 2014 r. był dobry urodzaj, co przełożyło się na dużą podaż surowców rolnych. Dekoniunkturę na światowych rynkach pogłębiało embargo rosyjskie na import żywności m.in. z UE, w tym z Polski.

Spadek cen detalicznych żywności, wzrost siły nabywczej płac, rent i emerytur oraz pozytywne tendencje na rynku pracy sprzyjają wzrostowi popytu na żywność.

Według analityków z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) uwarunkowania produkcji rolniczej w 2014 r. były wyraźnie gorsze niż rok wcześniej. Były też gorsze niż przed dwoma laty, choć lepsze niż w kryzysowym 2008 r. Spadki cen skupu podstawowych surowców rolniczych w okresie od grudnia 2013 r. do grudnia 2014 r. wyniosły średnio prawie 12 proc., czyli znacznie więcej niż obniżki cen środków produkcji, które spadły tylko o 1,8 proc. (średnio).

W styczniu tego roku warunki rynkowe dla produkcji rolniczej nieznacznie poprawiły się w porównaniu z końcówką 2014 r., choć były gorsze niż w styczniu 2014 r. - oceniają eksperci.

U ubiegłym roku taniały środki produkcji drugi rok z rzędu, głównie z powodu spadków cen nawozów mineralnych oraz nośników energii, w tym ropy.

W zależności od kierunku specjalizacji gospodarstw wpływ sytuacji rynkowej na ich kondycję finansową był zróżnicowany. Najgorzej wypadły w naszym kraju gospodarstwa zbożowe. Dobre ubiegłoroczne zbiory i niskie ceny ziarna na giełdach światowych sprawiły, że drugi rok z rzędu zboże taniało - pszenica średnio o 11,6 proc. w ciągu roku, kukurydza o 19,4 proc.

Spadły również ceny detaliczne żywności, ale znacznie mniej niż ceny skupu, bo o 2,3 proc. Żywność po raz pierwszy od 2005 r. bezwzględnie staniała, przyczyniając się do niewielkiej deflacji - zaznacza IERiGŻ.

W rezultacie mimo znacznego wzrostu cen w poprzednich trzech latach żywność w sklepach podrożała w latach 2011-2014 nominalnie o 7,7 proc., a realnie o 0,3 proc. (inflacja w tym okresie wyniosła 7,3 proc.)

W ocenie ekspertów, w 2015 r. należy spodziewać się nadal niskich cen, zwłaszcza zbóż, produktów roślin oleistych i cukru. Jest to spowodowane dużą podażą tych surowców. Ponadto zapowiada się kolejny dobry rok dla zbiorów, a popyt ze strony krajów rozwijających się nie rośnie tak szybko. W Polsce ceny pszenicy będzie wyznaczał wysoki import tego ziarna.

Duża produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej oraz embargo na import wieprzowiny z Polski sprawiają, że ceny żywca wieprzowego w naszym kraju będą niskie. Zdaniem ekspertów, sytuacja ta w najbliższych miesiącach nie ulegnie zmianie. Mimo niskich cen zbóż może to zahamować odbudowę pogłowia trzody chlewnej.

Niskie ceny pasz oraz wysoka konkurencyjność cenowa polskiego drobiu sprzyja wzrostowi wywozu kurczaków. W 2014 r. eksport drobiu przekroczył już jedną trzecią całej krajowej produkcji tej branży (36 proc.).

Od początku tego roku następuje wyhamowanie spadków cen światowych mleka w proszku i masła. Może to przynieść poprawę na krajowym rynku mleka. Jednak w tym kwartale najważniejszą sprawą wpływającą na sytuację producentów mleka i jego przetwórców będą skutki przekroczenia kwot mleka i walka o zmniejszenia kar za nadprodukcję.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę