Ceny cukru, po dynamicznych wzrostach w drugiej połowie 2010 r., od początku lutego br. znajdują się w silnym trendzie spadkowym. Sprzyja im poprawa pogody oraz prognoz produkcji w Brazylii, która jest największym na świecie producentem i eksporterem surowca oraz informacje napływające z Tajlandii, w której zbiory cukru w sezonie 2010/2011 okazały się wyższe od prognoz.
Spadki wspomagane są także przez stopniowe uwalnianie eksportu przez Indie, które są drugim największym producentem cukru na świecie.
Wczoraj wieczorem Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opublikował prognozę produkcji i konsumpcji cukru na nadchodzący sezonu 2011/2012. Wg USDA w najbliższym sezonie produkcja cukru na świecie powinna wzrosnąć o 5% r/r (do poziomu 168 mln ton) doprowadzając do poprawy bilansu na rynku o 4,5 mln ton. Wysokie ceny motywują producentów do zwiększania poziomów produkcji w krajach największych producentów (Brazylie, Indie, Chiny).
Raport powinien sprzyjać dalszym spadkom cen cukru. Jednakże, utrzymujące się wysokie ceny ropy, zbóż i niski poziom zapasów mogą znacznie osłabiać dynamikę spadków.