Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Poprawa na rynku wieprzowiny w UE

24 lutego 2015
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, obserwujemy pierwsze oznaki poprawy sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny, co znalazło odzwierciedlenie we wzroście cen na rynku krajowym.
Według danych MRiRW w tygodniu 2-8.02.2015 za kg żywca w Polsce płacono przeciętnie 4,21 zł. Jest to dosyć duże odbicie od najniższego poziomu w ostatnich 4 latach, odnotowanego pod koniec stycznia (19-25.02.2015, 4,02 zł/kg). Oznacza to również 5-procentowy wzrost (0,19 zł/kg) w okresie dwóch tygodni. Obecny poziom jest niemniej o 18 proc. niższy w skali roku.

W kolejnych tygodniach możemy spodziewać się dalszych wzrostów. Ważnym wskaźnikiem jest sytuacja na rynku niemieckim, gdzie odnotowuje się mniejszą podaż, jak również wzrost zamówień, co wpływa na stopniowe wzrosty cen żywca na rynku.



POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę