Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, obserwujemy pierwsze oznaki poprawy sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny, co znalazło odzwierciedlenie we wzroście cen na rynku krajowym.
Według danych MRiRW w tygodniu 2-8.02.2015 za kg żywca w Polsce płacono przeciętnie 4,21 zł. Jest to dosyć duże odbicie od najniższego poziomu w ostatnich 4 latach, odnotowanego pod koniec stycznia (19-25.02.2015, 4,02 zł/kg). Oznacza to również 5-procentowy wzrost (0,19 zł/kg) w okresie dwóch tygodni. Obecny poziom jest niemniej o 18 proc. niższy w skali roku.
W kolejnych tygodniach możemy spodziewać się dalszych wzrostów. Ważnym wskaźnikiem jest sytuacja na rynku niemieckim, gdzie odnotowuje się mniejszą podaż, jak również wzrost zamówień, co wpływa na stopniowe wzrosty cen żywca na rynku.