Ponad 89 proc. polskiej żywności jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Wykazują to kontrole Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz Instytutu Weterynaryjnego - poinformował w czwartek zastępca dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia ds. bezpieczeństwa żywności Lucjan Szponar.
Instytut ten jest organizatorem konferencji naukowej "Bezpieczeństwo żywności
i żywienia jako problem zdrowia publicznego w Polsce w przededniu integracji z
Unią Europejską", odbywającej się od 29 do 31 października w
Warszawie.
Zdaniem dr. Szponara, bezpieczeństwo polskiej żywności nie
odbiega od standardów unijnych. Może na to wskazywać chociażby fakt, że
"liczba zatruć i zakażeń pokarmowych w Polsce jest porównywalna z tą, jaka
występuje w krajach Unii Europejskiej"
Najbardziej bezpieczną
żywnością w Polsce - jak wynika z przeprowadzanych kontroli - są odżywki dla
dzieci (0,5 proc odrzuconych próbek), a najmniej - ciastka z kremem (20 proc
próbek odrzuconych)
"Są to wyniki kontroli, a kontrole przeprowadza
się wówczas, gdy istnieje podejrzenie, że żywność może być niebezpieczna. W
przypadku monitoringu rynku żywności wskaźniki dotyczące żywności niebezpiecznej
dla zdrowia są niższe" - powiedział Szponar
Wśród zanieczyszczeń
żywności w Polsce dominują mikrobiologiczne (około 80 proc.), natomiast w
krajach Unii Europejskiej - chemiczne (ponad 40 proc. zanieczyszczeń żywności w
roku 2002)
W ciągu ostatnich lat - jak mówili na konferencji eksperci -
nastąpiły gruntowne zmiany prawa żywnościowego w Polsce. Przepisy dotyczące
kontroli żywności zawarto w 18 ustawach, do których wydano 290 rozporządzeń
wykonawczych. "Polskie prawo żywnościowe jest zharmonizowane z unijnym w
ponad 90 proc." - podkreślił Szponar
Do dnia akcesji (1 maja 2004)
całość uregulowań prawnych z obszaru bezpieczeństwa i jakości żywności oraz
środków żywienia zwierząt będzie dostosowana do wymagań UE - uważają
eksperci.