Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, po okresie relatywnie niskich cen pomidorów na rynkach europejskich, szczególnie w trzecim kwartale 2013 roku, w grudniu minionego roku zanotowano znaczące ich wzrosty. Wynikały one ze zmniejszenia podaży pomidorów w Europie południowej i zachodniej. Dotyczy to w szczególności państw Beneluksu ale także krajów z Basenu Morza Śródziemnego, głównie Turcji.
AMI (19/12/2013) wskazywało że winny był temu niekorzystny przebieg warunków pogodowych m.in. brak dostatecznego nasłonecznienia oraz relatywnie niskie temperatury. To z kolei przełożyło się na wzrost popytu na pomidory pochodzące z Hiszpanii czy też Maroko. Według hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa ceny pomidorów w tym kraju w 49 tygodniu 2013 roku były o 50 proc. wyższe niż w tym samym okresie przed rokiem.
Odnotowany wzrost miał również przełożenie na ceny pomidorów importowanych w Polsce. Na podwarszawskich Broniszach ceny w połowie grudnia 2013 roku kształtowały się na poziomie 7,75-9,20 zł/kg tj. o ok. 50 proc. wyższym niż na początku tego miesiąca. Choć okres ten zawsze charakteryzuje się sezonowymi wzrostami, to w tym roku dynamika ta była wyjątkowo silna, a ceny dwa tygodnie przed końcem 2013 roku, w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem, były o 15-30 proc. wyższe. Również, mimo spadku, utrzymywały wyższy poziom w pierwszych dniach 2014 roku (+3-7 proc. w relacji r/r).